21:33

16.09.2019

21:33

16.09.2019

KoSSev

Predizborna kampanja za kosovske vanredne parlamentarne izbore nije još uvek počela, ali sudeći po aktivnostima kosovskih političara – i Albanaca i Srba, uveliko traje.

Bivši premijer i kandidat za novog, Ramuš Haradinaj je u Labu, u podujevačkoj opštini, danas „odao počast“ bivšim pripadnicima OVK, koje je nazvao herojima.

Pažnju medija je pre svega, još jednom privukla Haradinajeva izjava o onom što vidi kao nepromenljivu kosovsku granicu.

Postignuta granica se ni na stolu ni izvan njega neće nikada više dirnuti, kazao je.

„Današnji dan sve obavezuje zbog žrtvi podnetih za slobodu i zbog našeg prava da živimo slobodno na Kosovu, koje je naš siguran dom, koji ima siguran prag. Ovde nam je prag blizu, granica koja je zauvek nedodirljiva. Ni na stolu, ni iza naših leđa, ni na frontu ono što je postignuto, više nikada neće biti taknuto“, rekao je Haradinaj.

Podujevo se inače nalazi u neposrednoj blizini onog što je po Briselskom sporazumu definisano kao integrisani granični prelaz Merdare, sa čije druge strane je centralna Srbija.

Za to vreme austrijski kancelar Sebastian Kurc, kako je ranije danas preneo Tanjug, kaže da će Austrija podržati sva rešenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica.