19:14

17.09.2019

19:14

17.09.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Centralna izborna komisija je juče ponovila da na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu građani mogu da iskoriste svoje pravo glasa samo uz kosovska dokumenta. Time je još jednom potvrđeno da je Veće za žalbe CIK-a odbacilo žalbu Srpske liste čiji predstavnici poručuju da neće prestatiti sa insistiranjem da se ova odluka promeni, dok za predstavnike koalicij "Sloboda" i Partije kosovskih Srba ovakav stav CIK-a nije iznenađenje.

Centralna izborna komisija podseća na uputstvo CIK-a, usvojeno 9. septembra, po kom je pri glasanju potrebno priložiti jedan od dokumenata izdatih od strane kosovskih institucija. Glasanje se može obaviti uz važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

"Važećim dokumentima se smatraju sva dokumenta koje je izdala Republika Kosovo, kao što je predviđeno članom 90 Zakona br. 03/ L-073 o opštim izborima", navodi se saopštenju Centralne izborne komisije.

Iz Srpske liste ističu da preko ove odluke CIK-a neće tek tako preći. Najavljuju i žalbu najvišoj sudskoj instanci.

"Kada je u pitanju izborni proces Srpska lista neće prestati da se bori za prava svih Srba što znači da smo uložili žalbu u Vrhovnom sudu u Prištini na protiv zakonitu odluku da se Srbima oduzme pravo glasa, dok su na žalost neke druge partije koje se predstavljaju Srpskim pozdravile takvu odluku, u prevodu pozdravile su oduzimanje prava glasa za više hiljada Srba, posebno na Severu Kosova", rekao je Igor Simić Potpredsenik Srpske liste.

Prema rečima nosioca liste koalicije "Sloboda" Nenada Rašića ovakva odluka CIK-a ne predstavlja ništa novo.

"Tako je bilo i na poslednjim lokalnim izborima u maju za četiri opštine na severu, tad nisam čuo da je nešto puno smetalo, odnosno, nisam čuo kritike predstavnika Srpske liste, sada smatram da na izlaznost može delimično uticati, ali ne toliko da bi bilo presudno, mislim da neće pokvariti sliku o predstavnicima koji će se naći u parlamentu, na bilo koji način osporiti, umanjiti ili nekog favorizovati, a drugog staviti u nezgodan položaj“, kaže Rašić.

Član Glavnog odbora Partije kosovskih Srba Dragan Jablanović napominje da će ovakva odluka CIK-a uticati na izlaznost Srba na izborima, ali napominje da takva odluka nije nezakonita.

"Na Kosovu je to praksa od 1999.godine. Mi smo na prvim izborima imali najviše takvih promena u toku izborne kampanje i po završetku, ali ništa nismo mogli da uradimo jer ,jednostavno, mi smo nemoćni, šta god da oni urade podržava iz Zapad i to je to. Da će biti manja izlaznost, sigurno da hoće, ali sve će srpske partije biti u istom sosu, neće to samo da šteti nama ili nekoj drugoj opciji više ili manje, svi ćemo biti oštećeni“, rekao je Jablanović u telefonskoj izjavi za RTK2.

Dragan Jablanović je odbio da komentariše kritike Srpske liste upućene političkim protivnicima koji, prema njihovim rečima, podržavaju  odluku CIK-a, dok je Nenad Rašić rekao:

„Kod nas ima jedna stara izreka –nekom možete nešto silom uzeti, ali ne možete mu dati, ja lično ne mogu dati kulturu izražavanja i ponašanje predstavnicima koji to pričaju, to je nešto na čemu će oni sami morati da rade, ali prema mom mišljenju je razočaravajuće da sva ta saopštenja i izjave u stvari ne dolaze od predstavnika Srpske liste ili politike „zamrznutih oslića“ koju oni praktikuju poslednjih godina, nego nažalost, dolaze iz Beograda, iz Kancelarije za Kosovo“, ističe Rašić.

Iz Centralne izborne komisije su saopštili da je primljeno 42.300 prijava za glasanje birača koji žive van Kosova i da će konačan broj odobrenih prijava biti poznat nakon što sve budu pregledane.

Inače, glasači koji žive van Kosova, a koji su se registrovali za glasanje, imaće priliku da svoje pravo glasa iskoriste od 18. septembra.