18:25

20.09.2019

18:25

20.09.2019

Marija Stanojković, RTK2

Predstavnici Srpske liste obišli su opštine Parteš i Novo Brdo, gde su se sastali sa tamošnjim rukovodstvom i meštanima.

Srpska lista je posetu opštinama u Pomoravlju počela sastankom sa rukovodstvom Opštine Parteš, nakon čega su obišli šestočlanu porodicu Simić iz Pasjana koja živi u teškim uslovima i koja će zahvaljujući sredstvima Ministarstva za zajednice i povratak dobiti novi dom.

"Ja sam bolestan i dete mi je sada bolesno. Ovo će nam mnogo značiti", kazao je Zoran Simić iz Pasjana.

Predsednik SL Goran Rakić je u pratnji potpredsednika Igora Simića i Dalibora Jevtića kao i gradonačelnika Parteša Dragana Petkovića i predsednika privremenog organa Opštine Gnjilane Srđana Mitrovića, obišao ambulantu u Partešu koja će, kako su istakli, uskoro raditi u novoj zgradi.

"Zahvaljujem se predstavnicima Srpske liste što su danas sa nama kako bi čuli naše probleme i nadamo se da ćemo u saradnji sa njima, Vladom Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem uspeti da rešimo bar neke od tih problema",kazao je Dragan Petković gradonačelnik Parteša.

Posetu Opštine Novo Brdo delegacija Srpske liste počela je sastankom sa tamošnjim rukovodstvom na čelu sa gradonačelnikom Svetislavom Ivanovićem, nakon čega su obišli porodicu Saše Trajkovića iz Bostana koji sa suprugom, majkom i četvoro dece živi u skromnim uslovima. Ova porodica će, takođe, dobiti novi dom.

"Ovom prilikom bih hteo da se zahvalim predsedniku Opštine Svetislavu Ivanoviću, kao i Sretenu Ivanoviću, kao i Ministarstvu za zajednice i povratak", kazao je Saša Trajković iz sela Bostana.

Prilikom posete Koretištu, predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da će Vlada Srbije u narednom periodu obezbediti nova radna mesta za Srbe na Kosovu.

"Pored infrastrukturnih ulaganja , Vlada Srbije je obezbedila nova radna mesta. Očekujemo da konkurs za ta radna mesta bude uskoro raspisan, to će mnogo značiti za mlade ljude", rekao je Rakić.

O ulaganjima su prilikom posete govorili i potpredsednici Srpske liste Igor Simić i Dalibor Jevtić.

"Ono što moram da napomenem jeste da smo od svih građana uglavnom dobili slična  pitanja. Na prostoru Kosova osim bezbednosti taj ekonomski položaj građana je nešto što zahteva više rada po ovom pitanju", rekao je Igor Simić potpredsednik SL.

"Svakako da će naš fokus biti da se u institucionalnom smislu borimo za ono što negde i jesu naša prava , ali da bismo uspeli da se izborimo sa tim vrlo je važno nekoliko stvari, u narednom periodu će doći do nastavka dijaloga , kako bi rešenje,  koje će biti kompromisno, bilo što kvalitetnije mi moramo da imamo bolju pregovaračku poziciju", rekao je Jevtić.

Iako nema zvaničnih podataka, procenjuje se da u Gnjilanskom regionu živi oko 40.000 Srba.