14:29

08.10.2019

14:29

08.10.2019

Siniša Kostić, RTK2

Povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji je služena sveta arhijerejska liturgija, koju je uz sasluženje episkopa i sveštenstva SPC služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a kojoj su prisustvovali vernici sa Kosova, iz Srbije i Crne Gore.

Većina članova Sabora Srpske pravoslavne crkve od juče se nalazi u poseti manastiru Visoki Dečani i Pećkoj patrijaršiji, gde je danas služena sveta arhijerejska liturgija. Mitropolit Amfilohije je u besedi poručio da već 800 godina hodamo putem koji vodi u život večni, sledeći svog prvog učitelja Svetog Savu.

“Hodeći tim putem, ovaj narod Svetosavski neprekidno je rađao plodove. Samo Gospod znade koliko je tih plodova uneto u njegovo carstvo nebesko, od svetinje Žičke, do ove svetinje Pećke patrijaršije i drugih bezbroj svetinja. Hodite u slavu Božiju i slavu Hrista, Boga našega.Sveti Sava i otac njegov Sveti Simeon, koji su temeljili našu istoriju, opredeljući se jedan kao vladar, drugi kao episkop za večno i neprolazno carstvo Božije. Oni su pokazali kojim putem treba da hode i oni koji vladaju i oni koji slušaju”, rekao je mitropolit Amfilohije.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Pećkoj Patrijaršiji su pored vernika sa Kosova prisustvovali i oni pristigli iz Srbije i Crne Gore.

 “To je za nas veliki jubilej, pre svega da se ne zaboravi, da se zna ko smo i šta smo, 800 godina autokefalnosti SPC, to je svečanost za sve pravoslavne”, izjavio je Milovan Bešović iz Goraždevca.

“Mnogo se dobro osećamo ovde, drago mi je što smo došli, da budemo ovde svi zajedno, da smo složni”, istakla je  Nadežda Milutinović iz Leposavića.

Predstavnik povratničkog sela Ljevoše nadomak Pećke patrijaršije Ranko Bakić je rekao da je današnji dan za njih najlepši u posednjih 15 godina.

“Današnji dan ne možemo da opišemo jer slavimo naš dan, naše srpstvo, naše pravoslavlje”, dodao je Bakić.

“Danima sam čekao ovaj dan da dođe i čini mi se da sam sve obaveze prema Bogu današnjim prusustvom ispunio.Tako mi je duša ispunjena, rekao je Bratislav Martinović iz Peći koji sada živi u Sremčici kraj Beograda.

Centralna proslava jubileja SPC započela je pre dva dana liturgijom u manastiru Žiča, kojoj je prisustvovalo oko 5.000 vernika. Proslava će večeras biti nastavljena svečanom akademijom u Sava centru u Beogradu, na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti odlikovan ordenom Svetog Save.