17:22

08.10.2019

17:22

08.10.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija, Samoopredeljenje je sa preko 5000 glasova ispred Demokratskog saveza Kosova. Kada su u pitanju srpske političke partije, Srpska lista je na prvom mestu. Pregovori o formiranju Vlade nisu počeli, a predsednik Samoopredeljenja i kandidat za premijera Aljbin Kurti je izneo nekoliko ideja sa kim bi mogao da pregovara o budućem sastavu vlade.

Aljbin Kurti se još nije sastao sa predstavnicma političkih subjekata ali se sastao sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom. Iz Samoopredeljenja je saopšteno da je Kurti izložio svoju ideju da planira da prvo započne razgovore sa kosovskim Srbima, a zatim i da se sastane sa novim predstavnikom EU za spoljnu politiku.

„Aljbin Kurti je najavio da će dijalog početi sa kosovskim Srbima već u prvoj nedelji, radi razvoja i integracije Srba. U međuvremenu, u prvom mesecu potreban nam je sastanak sa gospodinom Borelom, novim visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, kao i sa Briselom zarad dijaloga sa Srbijom, jer dijalog sa Srbijom mora biti dobro pripremljen, sa jasnim principima. Ne bi trebalo da odlažemo, ali ne moramo žuriti i praviti greške koje su nas tada koštale“, navode iz Samoopredeljenja u saopštenju dostavljenom medijima.

Kurti je ranije izjavio da bi u njegovoj vladi mogli da se nađu neki drugi srpski predstavnici umesto Srpske liste koja je osvojila najviše glasova na izborima. Komentarišući tu izjavu potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić smatra da predsednik Samoopredeljenja „mora da uzme činjenicu da je ta lista pobedila“.

 "To govori šta bi želeo ali jedno je šta Albanci žele a drugio je ono što stoji u zakonima. Dakle, u Ustavu član 96 stoji da predstavnik Srba u Vladi Kosova će biti izabran većinom predstavnika te zajednice kosovskoj skupštiini. Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne zna kog Srbina to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog - prosto je to nemoguće", istako je Jevtić u jutarnjem programu RTS-a.

Fisnik Haljimi, politikolog iz Prištine Kurtijevu najavu da neće Srpsku listu u svojoj vladi ocenjuje kao postizbornu političku izjavu.

„To treba da se vidi šta predviđa Ustav Kosova, ako se ne varam druge srpske političke stranke nisu dobile nijednog poslanika tako da imati Srbe u Vladi, ali ne one koji predstavljaju Srbe, mislim da to nije fer ni korektno. Srpska lista je na izborima nastupila po zakonima Kosova, to je kosovska realnost i na to treba tako da se gleda“, rekao je Fisnik Haljimi.

Rezultati izbora nisu iznenadili političkog analitičara Živorada Lazića, koji ističe da je Kurtijeva izjava uobičajen nastup predsednika Samoopredeljenja koji sa Srbijom neće saradnju.

 „Možda je iznenađenje za Beograd ili za Mitrovicu, a za nas koji smo ovde, koji smo ugroženi sa svih strana, da tako kažem, nije nikakvo iznenađenje i potpuno očekivano kada je u pitanju pobednik izbora na Kosovu“, naglasio je Živorad Lazić.

Činjenica da su na izborima najviše glasova dobile dve, do sada opozicione političke partije na Kosovu, je prema rečima Dušana Janjića, političkog analitičara iz Beograda jasna poruka Kosovu da nešto mora da se menja. Ukoliko Aljbin Kurti bude mandatar, on će, napominje Janjić, morati da razgovara i sa Srpskom listom.

 „On ne može da sastavi Vladu bez Srpske liste, koliko ja razumem on može da napravi eventualno sa Samoopredeljenjem i sa nekim pojedincima da napravi koaliciju, na primer Ljimajem, ako pređu cenzus, a to nije dovoljno, njemu trebaju manjinske obe grupe. To je prva stvar, a znate kad vam neko treba vi menjate retoriku. Drugo, predstava o Kurtiju, barem u Srbiji, verujem da je ovde realnija, je da je on neko ko nikad nije razgovarao sa Srbijom, nije tačno, sa tom istom Srpskom listom 2017. kad je pojedinačno Kurti imao najveći broj glasova, on je vodio pregovore i LDK“, ističe Janjić.

Najavu da će ukinuti takse na robu iz Srbije, politikologe iz Prištine i Beograda nije iznenadila. Da se neće dugo čekati na formiranje sedmog saziva Kosovskog parlamenta saglasni su Haljimi, Lazić i Janjić, ističući da već stižu poruke sa zapada da se taj proces ubrza. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i doskorašnji premijer Ramuš Haradinaj napominje da poštuje odluku građana, samim tim ne osporava rezultate izbora i ne želi ponovno prebrojavanje glasova.

Najavu da će ukinuti takse na robu iz Srbije, politikologe iz Prištine i Beograda nije iznenadila.

„Sve političke partije su to direktno ili indirektno najavile u kampanji, kada je reciprocitet u pitanju legitimno je da tako razmišlja, ali videćemo kako će Kurti proći sa specijalnim izaslanikom američke države koji dolazi već u sredu ili četvratk“, rekao je Fisnik Haljimi.

 „Svi političari na Kosovu su prihvatili poruku iz Vašingtona i Brisela da je ukidanje takse na robu iz Srbije preduslov za dijalog, samo se čekalo da prođu izbori. Sad se mora čekati formiranje Vlade. Ono što je u njegovoj izjavi novina, to je da će preispitati sve dosadašnje sporazume iz Brisela da se vidi koje obaveze postoje, a kad nešto preispitujete najavljujete i mogućnost da od nečega odustajete“, kaže Dušan Janjić.

Da se neće dugo čekati na formiranje sedmog saziva Kosovskog parlamenta saglasni su Haljimi, Lazić i Janjić, ističući da već stižu poruke sa zapada da se taj proces ubrza.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i doskorašnji premijer Ramuš Haradinaj napominje da poštuje odluku građana, samim tim ne osporava rezultate izbora i ne želi ponovno prebrojavanje glasova.