14:24

10.10.2019

14:24

10.10.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Nakon zvanične posete specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričarda Grenela, u Prištini je boravila i delegacija nemačkog Bundestaga koja se sastala sa vršiocem dužnosti premijera Kosova Ramušem Haradinajem. Poznavaoce političkih prilika pitali smo koliko su ove posete bitne za formiranje buduće Vlade Kosova. 

Na sastanku sa delegacijom nemačkog Bundestaga Ramuš Haradinaj je se zahvalio nemačkim poslanicima za konkretnu i pravednu posvećenost u najvažnijim procesima za Kosovo.

„Naglasio sam da je Berlinski proces, koji je pokrenula nemačka država i dalje najvažniji instrument balkanske integracije u Evropi i kao zemlja smo bili izuzetno konstruktivni prema našim obavezama. U tom je duhu podrška Nemačke procesu liberalizacije viza neophodna, kao pravo naših građana i potvrda naše evroatlantske orijentacije. Dosledni stav Nemačke prema nepromenjenim granicama izuzetno je važan“, piše Haradinaj u svojoj objavi.

Da evropski zvaničnici igraju važnu ulogu u formiranju kosovske Vlade uveren je profesor Riza Smaka.

„Imaju odlučujuću, predominatnu ulogu, a bez nje ne bi se moglo ni napred, ni korak nazad, kao ni na stranu neku. Kod nas na Balkanu su takvi problemi i shavatanja, tako da evropskoj zajednici, pa i velesilama stalo je do toga da bude mir, a mir ne može da bude bez sporazumevanja i dogovaranja“, rekao je Smaka.

Novinar i politički analitičar Živojin Rakočević upozorava da Evropljani i Amerikanci nemaju isti stav po pitanju Kosova.

„I onda je Evropa pokušavala da to nekako izbalansira i sve to predstavi kao jedan uspešan projekat. Nažalost taj uspešan projekat su vodili Amerikanci i oni ne dele iste vrednosti, ista mišljenja kada je Kosovo u pitanju sa Evropljanima. Oni žele da imaju primarnu i odlučujuću ulogu u tome, oni će kontrolisati ovaj prostor, bez obzira šta se unutar njega dešavalo, da li ima demokratije, da li ima ljudskih prava, da sve to pada u vodu pod predkontrolom i pred zadržavanjem moći“, istakao je Rakočević.

Cvijetin Milivojević, politički analitičar iz Beograda u telefonskoj izjavi za naš program podseća da je bivši premijer Ramuš Haradinaj izjavljivao da Kosovo nema spoljnu politiku, već da je spoljna politika Kosova spoljna politika Sjedinjenih američkih država.

„U tom smislu pretpostavljam da će presudnu ulogu u formiranju nove vladajuće koalicije na Kosovu pre svega imati glas iz Vašingtona. Činjenica da je gospodin Tramp vrlo brzo nakon što je gospodin Palmer bio promovisan kao ta vrsta posrednika u ime SAD-a zamenio svojim kandidatom govori da se američka administracija, uoči američkih izbora, vrlo ozbiljno zainteresovala za rešavanje pregovora u vezi sa Kosovom i između Prištine i Beograda i da želi na neki način da poentira nekim rezultatom u tim pregovorima“, rekao je Cvijetin Milivojević.

Formiranje sedmog saziva kosovske Vlade poznavaoci političkih prilika očekuju u skorijem periodu.