08:49

17.10.2019

08:49

17.10.2019

Koha, KoSSev

Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, odeljenje za teška krivična dela, podiglo je optužnicu protiv Ž.D. i V.B. okrivljenih za krivično delo povrede slobodne volje birača, koji se nalaze u pritvoru od 3. oktobra, navodi se u saopštenju za javnost.

Prema optužnici, okrivljeni Ž.D. i V.B., od 26. septembra do 2. oktobra 2019. godine u opštini Klokot, u selima Vrbovac i Grnčare, kontinuirano su pretili oštećenima O.K, S.K. i J.K. tako što su u početku vršili pritisak na oštećenog S.K. Dok su bili u službenom vozilu prvo bi ga pozvali na razgovor, a potom zahtevali da uđe u automobil, protivno njegovoj volji, sa ciljem da ga odvezu u Klokot kako bi razgovarali o izborima da bi se odrekao stranke SLS i vratio pod okrilje Srpske liste, koji je uspevao da izađe kad bi automobil usporio.

Pored toga, kako se navodi, optuženi su kroz ozbiljno zastrašivanje vršili pritisak na oštećenog O.K. da glasa za Srpsku listu čime su prouzrokovali brigu i neizvesnost u pogledu ostvarivanja prava na slobodno glasanje.

Dalje se navodi da nakon kontinuiranog pritiska Srpske liste, po uputstvima okrivljenog Ž.D., oštećenoj J.K. nakon 36 godina radnog iskustva, radni odnos u Domu zdravlja u Pasjanu prekinut je rešenjem.

Ovim radnjama optuženi su počinili gorenavedeno krivično delo, zbog čega je tužilaštvo, povodom podizanja optužnice, sudu predložilo da ih proglasi krivim za krivično delo za koje se terete.