09:11

17.10.2019

09:11

17.10.2019

KTV

Lider DSK Kadri Veselji rekao je da se SAD ne zalažu za razmenu teritorija kao rešenje u dijalogu Kosova i Srbije, već da će podržati svaki sporazum koji strane postignu.

Veselji je za KTV rekao da je specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Kosova i Srbije, Ričard Grenel, tokom susreta u Prištini, ponovio stav SAD da podržavaju bilo koji sporazum koji postignu Beograd i Priština.

"Sve što dolazi iz Amerike je pozitivno. Ambasador Grenel spada među ljude od najvećeg poverenja predsednika Trampa. SAD je najznačajniji investitor za mir i stabilnost, Kosovo vidi kao deo svog projekta za stabilnost na Balkanu. Nije važno ko je bio u poziciji ili u opoziciji. Kosovo mora proći kroz taj proces. Grenel je pomenuo rokove koje su američki zvaničnici oduvek pominjali", rekao je on.

Prema njemu, Kosovo je samom sebi stvaralo probleme manipulacijama da navodno SAD podržavaju razmenu teritorija.

"Amerikanci od početka do kraja ne podržavaju ni jednu opciju za koju se obe strane ne slože. Razmena teritorija se nikada ne može dogoditi. Treba da sačuvamo Kosovo u teritorijalnoj celovitosti, ali i sa institucijama", rekao je on.

Prema Veseljiju, Grenel je preneo poruku da je za Kosovo bolje da se što pre nastavi dijalog i postigne dogovor.