15:16

02.11.2019

15:16

02.11.2019

Siniša Kostić, RTK2

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je u Prištini da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova. S druge strane, zvanična Priština bez pomirenja sa Srbijom, kako ocenjuje Palmer, ne može da računa na integracije u međunarodne organizacije. Poznavaoci političkih prilika smatraju da se ovakvim porukama pokušava zadržavanje situacije na Balkanu pod kontrolom, nakon što je, kako kažu, EU zalupila vrata zemljama regiona.

Politički analitičar Miljazim Krasnići izjavio je u emisiji “Razgovor” da se bez SAD ne može doći do konačnog rešenja, jer kako kaže, Priština i Beograd to ne mogu da urade bez pomoći sa strane. Poseta Palmera Kosovu i njegove poruke dokaz su američkog angažovanja da se pronađe način za nastavak dijaloga, u trenutku kada se EU, koja je medijator razgovora, suočava sa unutrašnjom krizom.

“EU je zalupila vrata Severnoj Makedoniji i Albaniji, to znači i Kosovu, Srbiji i Bosni, tako da nam sada predstoji jedan možda još teži period, pošto su evro-integracije bile neka vrsta sedativa, ali sada nakon pada ove iluzije može doći do jačanja radikalizna i nacionalizma, tako da je prisustvo diplomata poput gospodina Palmera verovatno jedan od načina da se situacija drži pod kontrolom”, rekao je Krasnići.

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković tvrdi da je Metju Palmer rekao ono što SAD govore već duže od godinu dana, od kako su povećale svoj angažman oko rešavanja kosovskog pitanja.

“Nije najjasnije u kojoj meri SAD nastupaju samostalno i kojoj meri koordinišu svoje poteze sa drugim zapadnim saveznicima. Treba tome dodati jednu relativnu slabost zapada i činjenicu da je francuski veto sada jako oslabio, odnosno doveo u pitanje kredibilitet EU. Ne vidim da se može očekivati neki spektakularan napredak. Palmerov dolazak, Grenelov dolazak ranije, dolazi u trenutku kada na Kosovu postoji jedna vrsta tranzicije ka toj nekoj novoj vladi”, rekao je Savković.

Američki zvaničnik se u Prištini sastao sa predsednikom Kosova, liderima političkih partija, predstavnicima Civilnog sektora i Unijom studenata, kao i sa delegacijom Srpske liste i političkim predstavnicima nevećinskih stranaka.