22:31

23.01.2020

22:31

23.01.2020

Ekonomia Onlajn, RTK

Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati rekao je da je Specijalni sud za ovu organizaciju i dalje neprihvatljiv i nepravedan, javlja Ekonomia Onlajn, a prenosi RTK.

Gucati nije isključio mogućnost protesta kako bi se pokazalo da je rat OVK čist i da nema nikakve veze sa onim za šta se optužuju njeni pripadnici.

„Tačno je da je Specijalni sud ovu godinu započeo sa veoma visokom stopom poziva. Do sada je pozvano 10 veterana Oslobodilačke vojske Kosova, od kojih su četvorica pozvani kao osumnjičeni i šestorica kao svedoci. Za nas je to neprihvatljivo, a razlog je što je to jednostran i nepošten sud. Oštro se protivimo i kažemo da je OVK vodila pravedni rat u našoj zemlji kojim smo se suprotstavili i uklonili srpsku vojsku sa Kosova''.

Predsednik Organizacije ratnih veterana kaže da prati politička dešavanja i najavljuje ne samo da će veteran OVK-a izaći na protest, već da će međunarodnim predstavnicima poručiti da OVK nije počinila zločine i da nije bila protiv pravde, već da je, kako je rekao, na Kosovu bilo puno nepravde protiv koje su se pripadnici OVK- borili.

„Lično ja i svi moji prijatelji se ne osećamo dobro, mi smo kao porodica u ratu. Tako da nikada u životu nisam bio dobro kad čujem za ratnog drugara ili za veterana OVK da je pozvan u Specijalni sud, i zato reagujemo, jer znamo da je 20 godina bilo nepravde, ovde su bili UNMIK, EULEKS, naš lokalni sud i Haški sud koji su utvrdili da smo pobedili. Ne znamo koliko će još pozvati, do decembra ih je bilo 250, sada već 260, ima sumnjičenih, ali i svedoka“, rekao je Gucati.

Zatražio je da se lokalni sudovi bave srpskim zločinima na Kosovu, jer kako tvrdi počinjeno je 460 zločina, a još uvek nema osuđenih Srba.

"Čekamo optužnice Specijalnog suda, za koji kažu da se ne može ukinuti, tako da je za nas ovo nepravedno. Dodeljen je vladin fond za pokrivanje svih troškova za one koji idu u Specijalni sud. Za srpske zločince treba osnovati lokalni sud za sve zločine počinjene na Kosovu, zna se ko je počinio zločine na Kosovu, u policiji, vojsci i srpskim paravojnim formacijama“.

Za samo 20 dana u novoj godini Specijalni sud  je pozvao na razgovor 10 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).