15:39

24.01.2020

15:39

24.01.2020

Siniša Kostić, RTK2

Profesor Miljazim Krasnići poruke Ričarda Grenela Kosovu i Srbiji tumači kao novi pristup Amerike u rešavanju odnosa Prištine i Beograda i smatra da će obe strane prihvatiti zahteve SAD-a.

“Mislim da ozbiljnost ovih poruka je takva da ne mogu da ih odbiju. Ko odbije može da ispadne iz igre, pogotovu na Kosovu jer ovde još nije formirana Vlada, tako da su poruke jasne, ko želi da formira Vladu i uzme mandat taj treba da se ponaša unutar ovih okvira koji su sada jasno zacrtani”, rekao je Krasnići.

Politikog Stefan Filipović ne očekuje ništa značajno po pitanju napretka u odnosima Prištine i Beograda pre formiranja kosovske vlade i održavanja srpskih izbora

“Potrebno je formiranje institucija u Prištini i da se završe izborni proces u Srbiji pa ćemo videti kako će se odvijati ta situacija, da li će biti dijaloga ili ne. Nisam siguran koliko će to biti delotvorno vezano za takse, ono što je interesantno je taj znak jednakosti koji je stavljen u odnosu na takse na jednoj strani i te takozvane kampanje za povlačenje priznanja Kosova, na drugoj. Mislim da je to trenutno i malo stalo ne vidim da se to dešava trenutno, tako da ne znam čemu taj znak jednakosti”, rekao je Filipović.

Filipović tvrdi da su posetom Grenela, SAD pokazale da su od EU nezvanično preuzele ulogu posrednika u dijalogu Prištine i Beograda, dok Miljazim Krasnići ocenjuje da se samo angažovanjem jedne strane, ovom slučaju Amerike mogu rešiti problemi u odnosima Kosova i Srbije.