17:48

26.01.2020

17:48

26.01.2020

Maja Denić, RTK2

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova više od tri meseca pokušavaju da postignu sporazum koji bi rezultirao vladajućom koalicijom. Kako trenutno stvari stoje, preostalo im je još osam dana da postignu dogovor od koga će zavisiti da li će Kosovo konačno dobiti novu vladi ili će se politička agonija nastaviti.

Dosadašnji razgovori između pobedničkih partija na prevremenim parlamentarnim izborima nisu bili plodonosni, postavlja se pitanje da li će do sporazuma uopšte doći. Kamen spoticanja je i dalje kako se navodi mesto predsednika Kosova i mesto predsednika parlamenta koje je prvobitno trebalo da pripadne DSK-a. Pojedini mediji javljaju da je Samoopredeljenje Demokratskom savezu ponudilo čak sedam ministarskih mesta i mogućnost da predlože naslednika Hašima Tačija iduće godine, ali ko će u ovom slučaju popustiti još uvek je neizvesno. Predsednik DSK Isa Mustafa je saopštio da ostaju posvećeni sporazumu, i dodaje, da će dogovor biti zaključen do kraja ove nedelje ili će se utvrditi da za to nema uslova.

„Mislimo da će sporazum održavati izbalansiranu vladu i balansiranu odgovornost između dve strane u skladu sa glasovima građana Kosova DSK sa 28 poslanika i PS sa 29 poslanika. Izneli smo predlog koji je veoma uravnotežen, a PS ga treba pažljivo razmotriti. Ostaje nam da razgovaramo, ali da se to što pre završi, poželjno do kraja ove nedelje, ili da postignemo sporazum ili da se utvrdi da za to nema uslova”, rekao je Mustafa rekao je Isa Mustafa.

Poznavaoci političkih prilika su podeljenog mišljenja kada je u pitanju formiranje nove Vlade Kosovu. Analitičar Živorad Lazić smatra da Samoopredeljenje i DSK-a neće formirati Vladu u predviđenom roku, te očekuje nove izbore.

„Ne očekujem u skorije vreme da će doći do formiranja vlade zato što su tenzije između učesnika u budućoj vlasti toliko velike, da ja prosto ne znam kako će oni moći da se dogovore u smislu formiranja vlade. Mislim da neće moći da se dogovore, uticaj sa strane je ovde bitan, prevashodno mislim na Ameriku jer su oni ti koji mogu formrati vladu dodatnim pritiskom na aktere političke scene na Kosovu, tek tada će doći do formiranja vlade“, istakao je Lazić.

Dok je profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiju optimista kada je u pitanju formiranje vlade. On veruje da će u narednih nekoliko dana biti postignut sporazum između ovih partija, jer kako kaže, nema valjanog razloga da tako ne bude.

„Imamo političku krizu koja može da utiče raspoloženje građana, zato što su ove partije koje su dobile najviše glasova za više od tri meseca nisu sposobne i spremne da se dogovaraju oko podele pozicija. Nadam se da će u narednim danima dogovor biti postignut. Mislim da nema nijednog razloga da se ne dogovaraju o ovim stvarima koje su manje važne u odnosu na program koji su sačinili. Program dveju političkih partija sa različitim ideologijama, to su uspeli za kratko vreme da se dogovore, a ovo sada samo za nekakve pozicije koje nisu upražnjene, mislim da ne postoje dovoljni razgovori da se ne dogovore“, izjavio je Baraljiju.

Ukoliko po Ustavu Vlada ne bude formirana za osam dana, predsednik Kosova u roku od 10 dana na osnovu iste procedure imenuje drugog kandidata. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere Vlada, raspisuju se novi izbori.