11:02

28.06.2016

11:02

28.06.2016

Jelena Đorđević, RTK2

U Gračanici je obeležena sedamnaest godina od ubistva sedamnaestoro Srba u selu Dojnice kod Prizrena. Nezadovoljne porodice još uvek nerasvetljenih zločina poručuju da istinskog pomirenja neće biti dok se ne obelodani istina.

U čast palih žrtava od 1389. godine na Kosovu do danas skup u Gračanici je započeo minutom ćutanja. Zatim su članovi porodica sedamnaestoro ubijenih Srba,  27. juna 1999. godine u selu Dojnice nadomak Prizrena, podsetili na ovaj nerasvetljeni zločin.

„Tog kobnog 27.juna 1999. Godine ostali su uglavnom u selu stari i nemoćni, verovatno kao i svi, razmišljajući da nikada nikom ništa nažao nisu učinili nisu napustili selo“, rekao je Miodrag Andrić kome su ubijeni majka i otac.

Da 540 porodica i dalje živi u nadi da će saznati istinu o svojim najdražima, istakla je predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, koja je napomenula da od 2006. godine opada interesovanje za slučajeve nestalih i kidnapovanih.

„Ne možemo naći opravdanja za zločine, tragediju, trgovinu ljudima i ljudskih organa, etničkom čišćenju gradova, sela, uništavanju svega što se vekovima čuvalo kao najveća svetinja, a želeli smo da živimo zajedno u svom domu, na svom ognjištu. Traganje za istinom nije samo dug prema žrtvama, to je obaveza prema živima danas i prema onima koji će se tek roditi, ako bismo ćutali, bio bi to najveći zločin“, rekla je Verica Tomanović, predsednica udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM.

Ne treba zaboraviti nijedan zločin, poručio je i Veljko Odalović, koji je napomenuo da je cilj počinilaca tih zločina bio zatiranje jednog naroda.

„Zatiranje ljudi, zatiranje grobalja, zatiranje kuća govori o tome da oni koji su pre 17 godina širom Kosova i Metohije na hiljade ljudi što ubili, što kidnapovali, proterali, popalili crkve, manastire, uzurpirali imovinu, imali su vrlo jasan cilj. Oni koji to nisu smeli da dozvole, oni koji su imali mandat da to spreče, nažalost to nisu uradili. Tih 50.000 takozvanih mirovnjaka je ćutalo“, rekao je Odalović.

Odalović je naveo da razgovori sa prištinskom delegacijom nestalih, nažalost, ne daju rezultate, dodajući da institucije u Beogradu insistiraju na otvaranju arhiva međunarodnih organizacija na Kosovu, kako bi se konačno utvrdila istina o 540 nestalih osoba srpske i nealbanske nacionalnosti. Tokom skupa prikazan je i kratak film o nestalima i kidnapovanima na Kosovu pod nazivom “Oteta istina”.