15:23

14.12.2017

15:23

14.12.2017

Dragana Mihajlović,RTK2

Carina Kosova poslovala je uspešno u ovoj godini. Ostvaren je prihod od oko 1,1 milijardu evra, dok se sa prelaza na Severu u Fond za Sever ove godine slilo manje novca u odnosu na prethodnu godinu, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTK2 Adriatik Staviljeci, porparol Carine Kosova.

"Carina završava ovu godinu kao uspešnu, do sada ukupni prihodi Carine iznose milijaradu i sto hiljada evra, što znači da beležimo najveći iznos od osnivanja Carine. Prema poslednjim podacima, u koje sam pre nekog vremena imao uvid, u  Fond na Severu slilo se oko pet miliona evra, što je manje u odnosu na prošlu godinu, ali možda je to i posledica manjeg uvoza na prelazima na Severu”, naglasio je Staviljeci.

Govoreći o radovima na prelazu Merdare koji su još uvek u toku, Staviljeci je rekao  da očekuje da radovi budu završeni u septebru 2018.godine.

"Predviđeno je da ovaj integrisani prelaz bude najmoderniji prelaz na Balkanu. Za sada se saobraćaj odvija nesmetano na ovom prelazu, ali pošto je decembar i vreme novogodišnjih praznika, očekuje se povećan broj vozila, zbog toga se trudimo da čekanja ne budu duža od 20 minuta", kazao je Staviljeci.

On je podsetio da će sledeće godine na Kosovu stupiti zakon koji zabranjuje uvoz vozila starijih od 10 godina.

"Trenutno zakon ne predviđa starost vozila koja se mogu uvoziti, od 2018.godine novim zakonom predviđeno je da vozilo ne može biti starije od 10 godina i da treba da poseduje evro 4 standard. Ove godine uvezeno je 30.000 automobila na Kosovo, što je za 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prosečna starost uvezenih vozila iznosi 14 godina. Razlog većeg uvoza može biti i stupanje na snagu novog zakona, napominje portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci.

Carina sprovodi različite akcije, kada je u pitanju kontrola pirotehničkih sredstava ove godine zaplenjena je 1,5 tona takve robe.