19:07

13.06.2019

19:07

13.06.2019

Jelena Đorđević, RTK2

Odbor za budžet i finansije nije izglasao izveštaj o troškovima Skupštine Kosova za prvi kvartal 2019. godine jer, kako navode, nisu dostavljeni svi potrebni podaci i obrazloženja o troškovima. Finansijski izveštaj Radio Televizije Kosova za 2018. nije stavljen na glasanje.

"Za plate i rashode Skupština Kosova je potrošila 1 milion 567 hiljada evra", istakao je u izveštaju sekretar Skupštine Ismet Krasnići.

Predsednik Odbora za budžet i finansije Ljumir Abdidžiku je optužio predsednika Skupštine Kadrija Veseljija za velike izdatke na službena putovanja, u pratnji velikog broja savetnika.

Zatim je usledilo razmatranje izveštaja javnog servisa Kosova, na čije je troškove Abdidžiku takođe imao zamerke.

"Prilično je teško reći da ste potrošili sto odsto dnevnica ili niste dobro isplanirali, ili uopšte ne planirate, tako da ste zabeležili trošak i na kraju ste rekli da je to predviđeno za dnevnice. Nemoguće je znati koliki je iznos dnevnica za godinu dana, mogle bi da iznose 90 - 92 procenata godišnje, ali 100 posto je nemoguće, nemoguće je da znate koliko ćete goriva potrošiti. Dakle, prekršili ste zakon, trošite više novca nego što je dozvoljeno, ne možete potrošiti više novca nego što mi dozvoljavamo. Ili niste napravili plan ili ste prekršili zakon", rekao je Abidžiku.

Finansijski izveštaj Radio Televizije Kosova za 2018 nije ni stavljen na glasanje.

Generalni direktor javnog servisa Ngadnjim Kastrati je obrazložio saradnju sa revizorom.

"U prvoj nedelji kada sam stupio na dužnost stiglo je pismo revizorske službe, čije stavke smo razmotrili po sektorima RTK i sastali smo se sa članovima revizije i zamenikom revizora i razgovarali o svim pitanjima, ali nismo rekli da se nešto ne može revidirati. Iste nedelje smo uputili naša zapažanja sektorima i od šefova sektora su dobili odgovore na sva pitanja. Kako sam obavešten, to je bio prvi izveštaj, imali su pristup drugom finansijskom izveštaju, upoznat  sam da su imali sve podatke za koje su bili zainteresovani”, rekao generalni direktor RTK.

Predsednica odbora RTK Aferdita Maljići je istakla da su nasleđeni dugovi glavni problem Radio Televizije Kosova, kao i da je u 2018. godini potrošeno 13 miliona 400 hiljada evra.

"Glavni prihodi RTK  za period koji je obuhvaćen izveštajem bili su iz kosovskog budžeta, što čini 85 odsto ukupnog prihoda RTK, od marketinga je ostvareno 12 odsto prihoda, a ostali prhodi su bili 3%. Radio televizija Kosova je za ovaj period predvidela prihode od 13 miliona i 400 hiljada  56 evra. Predviđeni rashodi RTK u ovom periodu su iznosili 13 miliona i 400 hiljada eura, dok je utrošeno 13 miliona 342 hiljada 903 evra", rekla je Afrdita Malići.

Podnoseći izveštaj o radu Komisiji za budžet i finansije rukovodstvo RTK je istaklo da u je Javnom servisu upošljena 861 osoba, kao i da je ukupni dug RTK 3 miliona 892 hiljade evra,  dok je  više od 2 miliona i 700 hiljada  nasleđeno iz prethodnih godina Menadžmentu RTK je preporučeno da u cilju uštede i otplate duga sačini dugoročni plan.