14:53

12.08.2019

14:53

12.08.2019

Radio Kontakt Plus

Za razliku od dosadašnjih izveštaja o tome kako se strane valute pre svega vidljivo preko dijaspore slivaju na Kosovo već decenijama, redakcija Radija Slobodna Evropa na albanskom jeziku tvrdi i da se sa Kosova u zemlje EU šalju milioni evra.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke Kosova (CBK), samo u prvih pet meseci ove godine oko 13 miliona evra bila je vrednost odlaznih doznaka, dok je prošle godine to iznosilo 39 miliona evra, i to za strance koji privremeno žive i rade na Kosovu.

Stručnjaci za finansijska pitanja tvrde za RSE da je većina doznaka sa Kosova namenjena stranim misijama na Kosovu, pre svega UNMIK-u i EULEX-u i studentima sa Kosova koji studiraju u različitim zemljama EU.

Citirajući eksperte, navodi se predviđanje da će u narednom periodu opadati doznake za strane radnike, jer ih je na Kosovu sve manje, ali će se povećavati broj studenata sa Kosova u inostranstvu i shodno tome i doznake za njih.

Prema međunarodnim statističkim standardima, stranci koji rade na Kosovu sa ugovorom na godinu ili više su stanovnici Kosova, Radio Slobodna Evrope poziva se na odgovor koji su dobili iz Centralne banke Kosova.

Plate zaposlenih stranih radnika inače se kreću od 5.000 do 8.000 evra, zavisno od položaja i organizacije. Oni se plaćaju iz budžeta država iz kojih dolaze. Takođe, međunarodne institucije koje rade na Kosovu imaju račune u Centralnoj banci Kosova. Zbog toga što plate ovih radnika isplaćuju njihove vlade, na Kosovu su oni oslobođeni poreza na dohodak, kao i svih poreza i naknada na male i velike lične stvari.

Što se tiče priliva novca iz inostranstva na Kosovo, kosovska dijaspora prema zvaničnim podacima, godišnje šalje oko dve milijarde evra, uključujući doznake i novac koji troše na letovanje.