10:43

25.09.2019

10:43

25.09.2019

Nova ekonomija, N1

Američki tehnološki gigant Facebook saopštio je da je preuzeo njujorški startap CTRL-labs, koja trenutno razvija narukvicu koja može da čita neuronske signale koje mozak šalje rukama i kojima bi moglo da se upravlja uređajima.

CTRL-labs je nedavno napravio pomake u hardversko-softverskom rešenju koji određuje položaj ruke korisnika i koja omogućava da se podaci unose u računar neuronskim impulsima, piše Nova ekonomija.

"Ovakva tehnologija ima potencijal da otvori nove kreativne mogućnosti i ponovo zamisli izume 19. veka u svetu 21. veka. Ovako mogu izgledati naše interakcije u [virtuelnoj stvarnosti] i [augmentovane realnosti] jednog dana. Može promeniti način na koji se povezujemo", saopštio je Endrju Bozvort, šef odeljenja za virtuelnu i augmentovanu realnosti Facebooka.

Mediji posvećeni novim tehnologijama procenjuju da je cena ove akvizicije iznosila između 500 miliona i milijardu dolara, čime je postala jedna od najvećih kupovina koje je Facebook obavio u proteklim godinama.

Facebook je prvi put obznanio da razvija tehnologije za čitanje neuronskih impulsa 2017. godine, a taj projekat je nastavio da se razvija uprkos problemima u kompanijskoj hardverskoj podružnici, ali pretežno putem univerzitetskih istraživanja koja je finansirao.