15:48

21.01.2020

15:48

21.01.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Potrošačka korpa na Kosovu je u 2019. godini skuplja za 2,7% u poređenju sa njenom cenom u 2018. Šta je razlog poskupljenja osnovnih životnih namirnica? 

Iznos potrošačke korpe na Kosovu je u raskoraku sa mesečnim primanjima, a osnovne životne namirnice su poskupele.

“Kada se zna da većina građana radi u privatnom sektoru, u kome su primanja niža nego u javnom sektoru, a u njemu radi više od 250.000 građana, a prosečna plata u privatnom sektoru je 350 evra, dok u javnom veća za 120 evra. Kod potrošačke korpe je primetno poskupljenje osnovnih namirnica, mleko, jaja, sir, ulje, voće su poskupeli od 3 do 4%, u odnosu na prethodni period, a tu je i velika nezaposlenost”, kaže profesor ekonomije Artan Haziri.   

Građani centralnog Kosova smatraju da je ekonomska situacija veoma loša, odricanja su velika, a mogućnost da se nešto uštedi minimalna.

“Penzije su male, poskupelo je totalno sve, snalazimo se, guramo, a do kad ne znam… Ne idu na odmor, ne idu na vikend, tako se štedi, stabilizacija oko struje, oko potrošnje, tako se pokrivamo. Živi se dosta teško”.

“Ušteda nema ništa, a najskuplja je ishrana. Primanja su mala, ali teče dalje život. Radimo i ja i supruga inače sa jednom platom teško bi bilo”.

“Nezaposlen sam, još uvek nisam stekao pravo na penziju, treba mi još tri godine, mlad sam za penziju, a za posao star. Sin mi radi, ima neku platicu, malo se bavimo poljoprivredom, malo stočarstvom i tako krpimo kraj s krajem”, kaže Savo iz Berkova kod Kline.

 “Sve zavisi kakvo primanje čovek ima, osobe koje primaju minimalac od 11.000 dinara nit može da uštedi, nit može da se prehrani, mora da radi nešto dopunski i to ako može da radi, a ako ne tako sastavlja kraj s krajem. Odriču se nekog luksuznog života, da priušte sebi banuo, more, ekskluzivnu garderobu”.

“Ako se odreknemo mnogo čega može da se uštedi, ali prvo je hrana, lekovi. Najskupla je hrana danas, da se dobro održava čovek mora da se hrani”.

“Primam 14.000 penziju, prodajem na pijaci sve što spremim tokom leta i u jesen, prodamo, a to što prodamo kupimo namirnice, kupimo za u kuću, tako da ništa ne može da se uštedi, niti da nešto obnovimo”.  

Prema podacima Agencije za Statistiku Kosova iz decembra 2019. godine, mesečna inflacija, merena usklađenim indeksom potrošačkih cena iznosila je  0.2%, dok je godišnja stopa inflacije bila 2.7%. Zabeleženo je poskupljenje osnovnih životnih namirnica, među kojima su hleb, meso, mleko i mlečni proizvodi, jaja, alkoholna i bezalkoholna piće, jedino je voće jeftinije za 4,6 odsto.