18:41

21.01.2020

18:41

21.01.2020

Tanjug

Američki predsednik Donald Tramp rekao je danas da je čuo kako je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejien „vrlo težak pregovarač“, ali da se nada da će SAD i Evropska unija moći da ostvare napredak u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu.

„Sjajno je biti sa predsednicom Evropske komisije i ženom koja je, moram da kažem, veoma poštovana i čujem vrlo težak pregovarač, što je za nas loša vest „, rekao je Tramp novinarima uoči sastanka s njom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, prenosi agencija AP.

„Trgovina odmah i sporazum između nas i jezgra Evrope je nešto što bismo svi želimo da možemo da sklopimo“, naveo je on.

Američka agencija dodaje da je ovo bio prvi susret fon der Lejenove sa Trampom, koji je imao mnogo nesuglasica s Evropom oko poreske i trgovinske politike, uključujući novi digitalni porez Francuza koji američki tehnološki giganti, kao što su Amazon i Gugl, moraju da plaćaju.

„Mislim da ono što nikada ne bi trebalo da zaboravimo jeste da imamo dugu istoriju zajedničkih rudimenata, mnoštvo poslovnih ugovora, prijateljstvo“, rekla je fon der Lejen, dodajući da su američki i evropski narod dobri prijatelji i da to treba nadograđivati.

Trampu je „trn u oku“ francuski digitalni porez zbog kojeg je njegova administracija najavila planove o uvođenju kaznenih carina do 100 odsto na uvoz sira, vina i drugih francuskoh proizvoda, na šta je Pariz zapretio da će uzvratiti udarac. Tramp takođe pokušava dobije trgovinske ustupke od Evropske unije, preteći joj tarifama na uvoz nemačkih automobila, uključujući BMW i Mercedes-Benc, dodaje AP.