16:01

19.09.2019

16:01

19.09.2019

Sandra Cvetković, Radio Kosovo 2

Fudbalska utakmica između Crvene Zvezde iz Beograda i Trepče iz Severne Mitrovice, koja bi trebala da bude odigrana 25. septembra u Zvečanu, postaje političko pitanje. Za Fudbalski savez Kosova ova utakmica je sporna, jer se igra u okviru takmičenja “Kup Srbije”.

Erol Saljihu, generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, kaže da je trenutna politička situacija osetljiva i da ta utakmica nikako ne sme da se odigra na Kosovu. On napominje da se FSK, već obratio FIFA-i i UEFA-i u vezi ove sporne utakmice i ukoliko oni ne reaguju, reagovaće kosovske institucije.

“Fudbaslki savez je sportska organizacija i mi ne možemo ništa više da uradimo. Prijavili smo slučaj i našim institucijama. Očekujem da će i FIFA i UEFA nešto preduzeti. Najviše štete će imati Fudbalski savez Srbije. Nadali smo se da će se oni uključiti u naša takmičenja, a sada ova situacija minira sve naše poduhvate”, kaže Saljihu.

Iz Fudbalskog saveza Srbije nije bilo moguće dobiti komentar, ali mediji u Srbiji navode da termin utakmice između Zvezde i Trepče još uvek nije poznat, jer će Zvezda 25. septembra igrati utakmicu Super lige na Voždovcu. Takođe, prema pisanju medija u Srbiji, zbog trenutne situacije, razmatra se i promena domaćinstva, kako bi Crvena zvezda ugostila Trepču na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu.

Ni iz fudbalskog kluba Trepča iz Severne Mitrovice niko nije želeo da govori za Radio Kosovo2, o predstojećoj utakmici sa Crvenom Cvezdom.

“Stav kluba je da ne pričamo o tome, ni o datumu, ni o mestu igranja utakmice”, rekli su predstavnci Trepče.

U međuvremenu, direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić je ocenio da se zabranom igranja utakmice Crvene Zvezde i Trepče u Zvečanu, krše elementarni principi slobode kretanja. On je na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj danas u Beogradu rekao da bi svi trebali da osude ovu zabranu.

“Pitanje reprezentativnih takmičenja je donekle političko pitanje, a klubska takmičenja ne bi smela da budu politizovana na bilo koji način”, poručio je Đurić. On je apelovao na međunarodnu zajednicu da reaguje kako bi se omogućila klupska takmičenja.

Istovremeno, Erol Saljiju kaže da je Crvena Zvezda do sada igrala prijateljske utakmice na Kosovu i da to nije bio problem. Zabranjena je bila jedino prošlogodišnja humanitarna utakmica između Zvezde i Gračanice, jer je, prema Saljijevim rečima, bilo najava da će navijači pokazivati nacionalističke parole. Taj meč je potom odigran u Beogradu.