16:28

21.01.2020

16:28

21.01.2020

Bojan Tomić, RTK2

"Kup majke Tereze" u koji bi bili uključeni fudbalski klubovi sa Kosova i Albanije moglo bi da zaživi tek krajem godine zbog rasporeda takmičenja u domaćim šampionatima i na međunarodnoj sceni.

Novo takmičenje fudbalskih klubova sa Kosova i Albanije, koje bi trebalo da zaživi, nosilo bi ime „Kup Majke Tereze“. Čelnici Fudbalke federacije Kosova smatraju da bi novo takmičenje omogućilo podjednake šanse svim klubovima.

„Ovaj takozvani fudbalski projekat je još na početku i u razradi. O tome su razgovarale dve federacije i složile se da bi se igralo po kup sistemu, u šta bi se uključili svi klubovi sa teritorije Kosova i Albanije koji se takmiče u svojim ligama. Krenuli bi od starta što, naravno, povlači određene troškove jer bi se igralo po dva kola, znači i kao gosti i kao domaćini. Zbog svega toga morali smo da uključimo i vlade dveju država kako bi pomogle fudbalskim federacijama. Takmičenje bi se odvijalo po kup sistemu do finalne utakmice, gde bi imali osvajača kupa“, kaže generalni sekretar Fudbalske federacije Kosova Erol Salihu.

Za novi oblik takmičenja potrebna je i podrška UEFE.

„Sve predloge oko ovog takmičenja treba da usvoji i odobri i UEFA, mada mislim da ovaj turnir nema veliki takmičarski značaj, u smislu da bi ometao takmičenja koja ima UEFA i FIFA, već je ovo turnir dobre volje i ime Majke Tereze je simbol mira, dostojanstva i poštovanja i možda bi u budućnosti mogle da se  uključe i druge federacije“, zaključio je Erol Salihu.

Kako navode iz Fudbalske federacije Kosova zbog zgusnutog rasporeda utakmica, kako u domaćem šampionatu, tako i na međunarodnoj sceni, prve utakmice „Kupa Majke Tereze“ mogu se odigrati tek krajem godine.