16:28

22.01.2020

16:28

22.01.2020

Bojan Tomić, RTK2

Iako tenis nema neku tradiciju na Kosovu, danas broji 13 klubova, od kojih  jedan u srpskoj sredini. Za unapređenje ovog sporta  neophodni su odgovarajući tereni, jer talentovanih igrača ne manjka.

Tenis na Kosovu nije na zavidnom nivou .Talentovane dece ima,  ali  nedostaju teniski tereni, bez kojih je uspešno bavljenje ovim sportom nezamislivo, ističe predsednik Teniske federacije Kosova Mejdi Redžepi.

"Trenutno stanje tenisa na Kosovu nije onako kako bi mi želeli. Znamo da tenis na Kosovu nema neku  dugu tradiciju, ali u poslednje vreme imamo određene aktivnosti zbog kojih mogu da kažem da smo kao savez napredovali u svakom pogledu.Tenis je specifičan sport, znamo koliko je to skup,kompleksan i prema mišljenju mnogih  dosta težek sport....Bez obzira na to, na Kosovu ima  dosta mladih koji  se bave tenisom,koji su perspektivni, ali nažalost,  okolnosti nisu baš tako dobre da bi igrači mogli da postižu  vrhunske rezultate“, kaže predsedik Teniske federacije Kosova Mejdi Redžepi.

U dosta skromnim uslovima Teniski savez čini sve  kako bi unapredio ovaj sport, a mladim igračima stvorio dobre uslove za trening i takmičenja. Neretko mladi igrači odlaze zbog boljih uslova.

 „Oni koji stvarno hoće da se bave profesionalnim tenisom treba da idu dalje, tamo gde ima priznatih teniskih akademija i dobrih uslova za trening. Federacija  čini sve da stvori  što bolje uslove i da igračima omogući da napreduju,organizujemo mnogobrojna  takmičenja,turnire, takođe se  igrači okupljaju u kampovima  gde zajedno treniraju. Dosta ulažemo i u obuku trenerskog kadra i, naravno, ne zapostavljamo ni sudije koji redovno održavaju seminare i edukaciju“, ističe Mejdi Redžepi. 

Teniski savezi Kosova i Srbije za sada nemaju saradnju, iako su prema rečima Mejdija Redžepija,  vrata kosovskog saveza  otvorena  za svaki vid saradnje.