19:06

25.12.2017

19:06

25.12.2017

Snežana Perić Bogdanović, RTK2

Prištinski list "Jedinstvo" je prigodnim  kulturno - umetničkim programom obeležio 73 godinu postojanja. Osnovano je davne  1944. godine kao glasilo srpskog naroda na Kosovu. Direktor ustanove Panorama, u okviru koje danas izlazi nedeljnik "Jedinstvo", Svetozar Vlahović, istakao je značaj postojanja ovog lista.

Na proslavi 73. rođendana "Jedinstva" glavna i odgovorna urednica Rada Komazec je ovaj list uvrstila u red znamenitosti kulturnog i informativnog nasleđa ne samo na Kosovu, već i u sveukupnom srpskom duhovnom prostoru.

"Da je 'Jedinstvo' u višedecenijskom informisanju zapravo svedočanstvo i dokumentarna građa za istoriju jednog naroda i vremena, kao informator srpskog naroda na Kosovu, zauzimao je visoko mesto u medijskom polju Srbije , odnosno tadašnje Jugoslavije. Nasledili smo dragocenu zaostavštinu koju je list stekao i koju  je srpski narod obeležio kao čuvara identiteta i svog vernog tumača i svedoka“,  kaže Rada Komazec, glavna i odgovorna urednica lista "Jedinstvo".

Direktor izdavačke kuće "Panorama" Svetozar Vlahović osvrnuo se na  težak period kroz koji je prolazio list "Jedinstvo" i naveo da i njegove najnovije generacije neguju tradiciju pisane reči.

"Jedinstvo živi u vama na jedan specifičan i poseban način i ne mogu ga svojatati niti ja, niti mi  koji  radimo u "Jedinstvu" već decenijama, "Jedinstvo" je vaše i nadam se da ga i vi takvog vidite i da će tako i u narednom periodu ostati“, zaključio je Svetozar Vlahović, direktor izdavačke kuće “Panorama”.

Svečanosti su prisustvovali brojni novinari, pisci, pesnici, profesori, kao i  predsednik odbora za kulturu i informisanje u Vladi Srbije Mirko Krlić.

"U jedinstvu mladi novinari počinju karijeru, a završavaju kao najveći srpski pesnici, književnici i  književni kritičari, to je rezultat osećaja posla kojim se oni bave i time dižu ogromnu kulturnu vertikalu kompletnog srpskog naroda", kaže Mirko Krlić, narodni poslanik i predsednik odbora za kulturu i informisanje u Vladi  Srbije.

O Jedinstvu kao rasadniku uspešnih novinara govorio je i nekadašnji šef dopisništva lista "Politika ekspres" iz Prištine.

"Od '74. godine od kada sam u ovom poslu, na 'Jedinstvo' gledam, bez imalo parole, kao svetionik u medijskom svetu koji je sada više u medijskom mraku", rekao je Rade Negojević, nekadašnji  šef dopisništva lista "Politika ekspres".

Ovogodišnja nagrada za hrabro i istinsko izveštavanje  koja nosi ime nekadašnjeg vrsnog novinara ovog lista Mirka Čupića, dodeljena je  novinaru prvog kanala  ruske televizije Jevgeniju Aleksandroviču Baranovu, koji nije prisustvovao dodeli nagrade, ali  je obećao da će idućeg meseca lično doći da primi nagradu. Inače List "Jedinstvo“ je od 1999. godine jedino štampano glasilo na srpskom jeziku na Kosovu.