18:43

28.07.2015

18:43

28.07.2015

Dragana Đukić, RTK2

Ministrastvo kulture, omladine i sporta Kosova dodelilo je nagradu za životno delo „Bekim Fehmiu“ glumcu Dževatu Ćoraju, a godišnju nagradu za kinematografiju režiseru Agimu Sopiju.

Umetnička vrednost stvaralaštva Dževata Ćoraja, od sedamdesetih godina do danas, poznata je ne samo na Kosovu, već i u regionu i šire, pre svega po filmovima „Kako umreti“ i „Čuvari magle“, ocena je žirija koji je Ćoraju dodelio nagradu za životno delo „Bekim Fehmiu“.

Dževat Ćoraj kaže da mu je ova nagrada najdraža.

"Pre 44 godine dobio sam nagradu na Niškom festivalu. U to vreme Kosovo je učestvovalo sa filmom koji je prikazan na albanskom jeziku. Bilo je i drugih filmova sa Kosova, ali oni su se snimali na srpskom jeziku pa su kasnije sinhronizovani. U žiriju na Niškom festivalu bio je i pokojni Bekim Fehmiu. Tada sam bio proglašen za najboljeg mladog glumca. Danas, posle toliko godina rada i mnogo nagrada, ova mi je najdraža, jer nosi ime velikog glumca Bekima Fehmiua," rekao je Ćoraj

Ćoraj je dodao da mladi glumci i kosovska kinematografija nikada nisu imali više uspeha nego što to imaju danas, ali im nedostaje materijalna podrška.

Ministar kulture, omladine i sporta, Kujtim Šalja, uručio je Ćoraju nagradu za životno delo „Bekim Fehmiu“  u vrednosti od 5 hiljada evra.

"Ovo je nagrada žirija. Iako ova ceremonija ima formalni karakter, radije bih da se vrednuje profesionalni i umetnicki rad dobitnika nagrada. Njihov rad i delo vrede mnogo više nego moja reč," izjavio je Šalja.

Dobitnik ovogodišnje nagrade za kinematografiju, u vrednosti od 2 500 evra, za film „Agnus Dei“ o ratu na Kosovu, je režiser, scenarita i producent Agim Sopi, koji nije prisustvovao dodeli priznanja.