16:29

25.01.2019

16:29

25.01.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Na Svetosavskoj akademiji održanoj u Gračanici najuspešnijim prosvetnim radnicima je dodeljeno priznanje "Đorđe Lekić", nagrađeni su najbolji literarni radovi objavljeni u zborniku "Neobično plavo" i "Prvo perje", a za najveći broj pročitanih knjiga uručena je i nagrada "Čitalačko slovo".

Intoniranjem Svetosavske himne učenika Muzičke škole otvorena je Svetosavska akademija. O životu i delu Svetog Save govorili su profesori i učenici.

“Osam vekova slavimo od samostalnosti Srpske crkve koju nam je omogućio Sveti Sava. Svestan značaja autokefalnosti on odlazi u Nikeju Vaseljenskom patrijarhu i veoma mudrim nastupom traži od njega samostalnost. Sveti Sava je spremno obavio svoj posao, a Srpska crkva se odvojila od Ohridske u zasebnu arhiepiskopiju. Sava je bio njen prvi arhiepiskop, a bio je i naš prvi učitelj, književnik, zakonodavac, prvi iscelitelj i izmiritelj, čuveni čudotvorac i prvi duhovni otac”, rekla je profesor srpskog jezika Građevinsko-saobraćajne škole Marija Karadžić.

Navršeno je 27 godina od utemeljenja Svetosavske nedelje koja neguje i literarno đačko stvaralaštvo. Opština Gračanica se potrudila da podrži svetosavlje.

"Dragi profesori, kada vaši đaci postignu neki zapaženi rezultat, kada osetite da vole školu i prosvetu, setite se ljubavi prema knjizi koju je imao naš Sveti Sava. Setite se da je on zaštitnik duha i znanja i znajte da će od te svetosavske dece zavisiti naša budućnost. Ta budućnost na Kosovu znači da se moramo odupreti iskušenjima kako bismo ostali i opstali i dosledno sledili put Rastka Nemanjića”, poručio je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Priznanje ‘’Đorđe Lekić’’, ustanovljeno 2004. godine za izuzetan doprinos prosvetno-pedagoškom radu, koje nosi ime istaknutiog pedagoga, koji je objavio 26 knjiga, veliki broj naučnih radova i publikacija iz oblasti pedagoških nauka, pripalo je profesorima Ljubiši Crvenkoviću i Živoradu Laziću.

“Ona je jedan veliki znak pažnje prema onima koji se zalažu za unapređenje vaspitno-obrazovnog procesa, posebno ona ima svoju težinu kada se dodeljuje na prostorima kao što je Kosovo”, rekao je prof. Ljubiša Crvenković.

“Za mene ova nagrada znači priznanje mog dosadašnjeg rada. Ja sam profesor koji je radio u Prištini i od ‘99. radim u Lapljem Selu i ovo je priznanje za moj celokupni dosadašnji rad u prosveti, predstavlja mi veliku čast. Ovo je jedna vrsta posebnog priznanja za uloženi rad, konkretno za moj uloženi trideset dvogodišnji rad u Ekonomsko-trgovinskoj školi”, poručio je prof. Živorad Lazić.

Darovnica za najbolje radove objevljene u Zborniku “Prvo Perje” pripala je Mili Mihajlović učenici OŠ “Braća Aksić” iz Lipljana, dok je za “Neobično plavo” darovnicu dobila učenica Medicinske škole Sara Nedeljković.

“Osvojila sam darovnicu, napisala sam temu-Nikada zaboravljen”, rekla je Sara Nedeljković učenica Medicinske škole.

“U pitanju su dve ljubavne pesme Idi i u Zagrljaju tvom koje sam napisala pre godinu dana. One su jedne od mojih dražih radova i zato sam odlučila da njih pošaljem”, rekla je Mila Mihajlović.

Zahvalnice “Čitalačko slovo” koju dodeljuje Biblioteka iz Gračanice za najveći broj pročitanih knjiga dobili su Nebojša Perić i Aleksandra Živković.

“Trudili smo se da čitalačkim slovom nagradimo korisnike koji su baš bili vredni, a ta vrednost ne ogleda se samo u zamenjenom broju knjiga, već i u pažnji koja se posvećuje literaturi koja se uzima u negovanju te čitalačke tradicije koju sire dalje na svoju decu i svoju porodicu”, poručila je direktor Biblioteke  Brankica Kostić.

”Nagrada mi mnogo znači što se neko setio da u eri digitalizacije posvećuje pažnju knjizi i čitanju”, rekao je Nebojša Perić.

Svetosavska akademija završena je igrama koje je izveo Ansambl “Venac”. Ovu manifestaciju organizovala je Kulturno-prosvetna zajednica.