11:19

30.01.2019

11:19

30.01.2019

Meliha Murić-Januz, Radio Kosovo 2

U Prištini se u februaru otvara bošnjački Kulturno-informativni centar.

Prostoriju koja je namenjena za tu svrhu ustupila je Opština Priština krajem 2018. godine a nakon postignutog dogovora između predsednice Nove Demokratske Stranke i poslanice u Skupštini Kosova, Emilije Redžepi, i gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija.

Ugovor o dodeli i korištenju prostorija potpisan je između opštine i nevladine organizacije Dijaspora Bošnjaka Kosova, sa sedištem u Nemačkoj. Za menadžera ovog centra imenovan je Tarik Musić, Bošnjak iz Pećke banje sa trenutnom adresom u Prištini, inače apsolvent Filološkog fakulteta, smer nemački jezik.

Nakon dobijanja ključeva krenulo se sa renoviranjem i opremanjem centra. Na tome su radili Tarik i Demir Marković iz Prištine, sa još nekoliko volontera, a renoviranje je finansirala nvo Dijaspora Bošnjaka Kosova, na čijem je čelu Osman Destanović koji trenutno živi u Nemačkoj.

U razgovoru za Radio Kosovo 2, Tarik Musić navodi da su izvršene gotovo sve neophodne pripreme za otvaranje centra. Ono što je preostalo jeste da se centar registruje i izabere rukovodstvo.

“Očekujemo brzo otvaranje centra, nadamo se već početkom mjeseca feruara. Odmah potom ćemo konkurisati pri mnogim organizacijama za dobijanje grantova jer imamo u planu da u okviru centra realizujemo mnoge aktivnosti. Osim što će to biti mjesto okupljanja ne samo Bošnjaka već i drugih zajednica, planirali smo da organizujemo i razne kurseve jezika. Počećemo sa organizovanjem albanskog i njemačkog jezika, dok ćemo kasnije uključiti i engleski jezik”, kazao je Musić.

On je istakao zadovoljstvo što je deo ekipe koja je učestvovala u otvaranju ovog centra, jer kako kaže Bošnjaci Prištine će po prvi put imati svoje mesto okupljanja.

“Pored okupljanja i druženja biće organizovne književne i muzičke večeri, prikazivanje filmova, okupljanja djece iz osnovne škole gde mogu doći i na primjer proslaviti rođendan. U planu je da formiramo biblioteku čiji će fond knjiga biti na više jezika, pa će studenti moći da dođu i čitaju knjige. S tim u vezi sam početkom januara mjeseca boravio u Sarajevu gde sam se susreo sa bošnjačkim privrednicima porijeklom sa Kosova od kojih sam zatražio podršku u vezi nabavke lektira i raznih udžbenika, kako za centar tako i za nastavu na bosanskom jeziku. Znači ovo će biti višenamjenski centar. Ono što je bitno istaći jeste da nam je cilj da centar posjećuju i ostale zajednice, da ostavrimo saradnju i sa ostalim centrima”, kaže menadžer Tarik Musić.

Trenutno se radi na otvaranju web i Facebook stranice, a naknadno će biti određeno i radno vreme.

Tarik naglašava da će otvaranje ovog Kulturno-informativnog centra pomoći Bošnjacima Prištine da se bolje integrišu i upoznaju sa drugim zajednicama.

Lokacija centra nalazi se na adresi: ul. Agim Ramadani, br.357, 10000 Priština, Republika Kosovo, u blizini Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije, naselje Aktaš.