19:47

17.05.2019

19:47

17.05.2019

Maja Denić, RTK2

Petnaesta smotra dečijeg muzičko-folklornog svaralaštva održana je u Zubinom Potoku. Nastupilo je sedam kulturno-umetničkih društava sa Kosova i jedno iz Štavlja.

Kulturno-umetnička društva okupila su se u porti crkve Svete Trojice u Zubinom Potoku, odakle je krenuo defile do Doma kulture Stari Kolašin. Na pozornici su se menjali izvođači narodnih pesama i igara iz različitih krajeva.

‘’Danas nastupa sedam društava sa Kosova, a goste imamo iz Stavlja, opština Sjenica. Ovim predstavljamo izvorno stvaralaštvo iz različitih krajeva, kao i koreografije naših društava. Najbolji iz društava naslikali su slike svojih kostima, kako radimo svake godine, tako je i ove’’ ,naglasio je Milovan Velimirovic, coordinator koreografa KiM.

Kulturno-umetnička društva su još jednom pokazala kako se najbolje neguju tradicija i nematerijalno kulturno nasleđe jednog naroda.

‘’Ova manifestacija nam mnogo znači, mi smo iz Babinog Mosta i deca prosto imaju priliku da izađu negde. Znači nam i u profesionalnom smislu, kako bi potvrdili svoj rad’’, rekao je  Slaviša Ađančić, predsednik KUD-a Kosovka devojka iz Babinog Mosta.

‘’Drago nam je što učestvujemo na ovoj manifestaciji, gde se vidi da Kosovo živi. Danas je pokazano da sve cveta od mladosti’’ , kaže Milojko Jelić, predsednik KUD-a Stavalj iz Stavlja.

‘’Naše kulturno-umetničko društvo je iz Novog Badovca, doveo sam malu grupu i prezadovaoljan sam njihovim izvođenjem. Ovo nam je prilika da razmenimo iskustva’’, ističe Momčilo Nedeljković, predsednik KUD-a Slavuj iz Novog Badovca.

Učesnici ističu da su zadovoljni organizacijom i da je ovo idealna prilika da pokažu svoje umeće.

‘’Svi mi govorimo istim jezikom koji se zove pesma, imamo isti san koji nazivmo igra, svi mi živimo na istoj adresi i naš jedini zadatak je da čuvanje tradicije. Nošnja je naša svetinja, a naš jedini moto je ko u opancima nije išao, taj nikada nije ni hodao’’, rekla je  Milica Ađančić, KUD Kosovka devojka.

Smotra je završena dodeljivanjem zahvalnica, pehara i medalja najzaslužnijim čuvarima narodne tradicije. Najbolji prema oceni žirija stekli su pravo na učešće u takmičenju koje će biti održano u Kraljevu. Organizator manifestacije je Dom kulture Stari Kolašin, dok su pokrovitelji ovog događaja Kancelarija za KiM i Opština Zubin Potok.