14:07

19.05.2019

14:07

19.05.2019

Tatjana Slavić, RTK2

Šesnaesta po redu manifestacija ,,Noć muzeja’’ pod sloganom ,,Sloboda’’ održana je sinoć po peti put u Severnoj Mitrovici. Posetioci su imali priliku da budu deo bogatog kulturno umetničkog programa koji su pripremili studenti i profesori fakulteta umetnosti univerziteta u Prištini.

Fakultet umetnosti univerziteta Priština - Zvečan kao i Gradski muzej u Severnoj  Mitrovici, po peti put učestvuju u manifestaciji ,,Noć muzeja’’ a za ovu priliku za sve posetioce pripremljen je zanimljiv i raznolik sadržaj. Ester Milentijević, prodekan likovnog odseka na Fakultetu umetnosti, kaže da je ova manifestacija jedna od najposećenijih događaja koji se održavaju u ovom gradu.

,,Ovde u galeriji su ozloženi radovi naših profesora sa fakulteta ali i saradnika likovnog odseka, a u ostalim prostorijama mogu se videti radovi studenata studijskih programa kao što su slikarstvo, vajarastvo i grafički dizajn", kazao je Milentijević.

,,Mi se borimo najlepšim oružjem na svetu a to je lepota u galeriji, muzici, lepota na pozorišnoj predstavi, uživajte u lepoti I nadam se da će ona pobediti’’, istakao je profesor Petko Nikčević.

Takođe, u sklopu umetničke radionice organizovane su virtuelna galerija, gde su izloženi radovi studenata, kao i radionica pod nazivom “Osvesti telo - oslobodi duh”,  u kojoj su učestvovali i najmlađi posetioci.

,,Deca će ustvari nas da nauče kako se šalje sloboda zato što deca kao najiskrenija i najkreativnija bića to umeju da pokažu. Nisu opterećeni svakodnevnim problemima kao mi, politikom, situacijom u svetu’, istakla je ’Nataša Gvozdović Matović, stručni saradnik na katedri za grafički dizajn.

,,Baš mi je lepo ovde, mogu da naučim nešto novo’’, kaže Angelina Nedeljković.

U Gradskom muzeju je izloženo desetak skulptura u mermeru i šest crteža Vladimira Antića, a pokrovitelj događaja u Gradskom muzeju je Privremeni organ opštine Severna Mitrovica.