18:24

21.05.2019

18:24

21.05.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

Svetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj obeležava se u cilju  produbljivanja međusobnog razumevanja i podizanja svesti o  poštovanju kulturološke raznolikosti, kao jednog od uslova društvenog razvoja.

Kulturološka raznolikost bi trebalo da inicira međusobno poštovanje i razumevanje. Da se zajedno može, uprkos svim razlikama, potvrđuje i primer  penzionera, Srba i Roma u Gračanici.

“Nemamo drugu razonodu, nemamo penzionerske klubove. Ja sam iz Sušice, igramo te karte”, kaže Strahinja Kostić iz Sušice.

“Mi stari se zabavljamo ovako,igramo šah", rekao je Šašivar Saljijević iz Gračanice.

Aleksandar Gudžić smatra da je na Kosovu posle ’99 godine  malo rađeno na kulturnoj afirmaciji nevećinskih zajednica.

“Trebalo bi nevećinskim i ugroženim zajednicama dati više prostora i obezbediti daleko bolje uslove da se afirmišu i prikažu svoje kulturne sadržaje, na  kvalitetniji način”, poručio je Gudžić.

Prizren  s pravom slovi za grad kulturne raznolikosti pa je i centar većih kulturnih manifestacija.

"I zajednice imaju i svoje projekte kojima promovišu svoju kulturu, tradiciju i običaje i direktorijat za kulturu, omladinu sport  pri Opštini Prizren. Ministarstvo za kulturu pri ovoj opštini svojim projektima se i te kako trudi da sačuva multietničnost na Kosovu", poručio je zamenik ministra za kulturu, omladinu i sport Arhim Ajazi.

"Na Kosovu je i nepoznavanje jezika jedna od barijera pa Ujedinjene nacije, uz podršku međunarodnih i lokalnih partnera, rade na promovisanju učenju jezika", poručila je Ulrika Ričardson koordinator UN-a za razvoj.

"Što se tiče strategije, zapravo je to zajednička globalna strategija u smislu uključivanja ljudi u socioekonomski napredak u postizanju ciljeva održivog razvoja, čemu je Kosovo takođe posvećeno. Što se tiče ciljeva održivog razvoja, osnovni cilj je je da nikoga ne ostavite po strani, što uključuje i kulturnu raznolikost, jer to znači da svi moraju igrati svoju ulogu i svi moraju biti uključeni. Čitavo pitanje inkluzivnosti u pogledu marginalizovanih grupa, kao što su osobe sa invaliditetom, etničke manjine, žene koje su žrtve ili su preživele rodno zasnovano nasilje, što je osnovna strategija kojoj je Kosovo posvećeno”, poručila je Ulrika Ričardson koordinator UN-a za razvoj.

"Poštovanje kulturne raznolikosti je neophodno za razvoj društva, što bi doprinelo izgradnji međusobnog poverenja i dovelo do pozitivnih promena u kosovskom društvu", zaključila je koordinator UN-a za razvoj Ulrika Ričardson.