17:07

02.06.2019

17:07

02.06.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Domu kulture u Gračanici otvorena je 21. likovna kolonija na kojoj učestvuje devet umetnika. U okviru ove manifestacije široim Kosova biće organizovan bogat program.

Izložbom slika prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Longin” Aleksandra Đurića u Domu kulture u Gračanici započelo je obeležavanje Vidovdanskih svečanosti. I ove godine širom Kosova biće organizovan bogat kulturno- umetnički program najavljuju organizatori. Pripreme za ovu manifestaciju počele su aprila.

“Biće tu koncerata, biće promocija knjiga, biće pozorišnih predstava. Ekskluzivno najavljujem predstavu Prištinskog Narodnog pozorišta “Trojanke” 24. juna, ima koncert grupe Generacija 5 21. Juna ovde ispred Doma kulture, imamo tri promocije knjiga lokalnih autora odavde iz Gračanice, jednog iz Kosovske Mitrovice. Od ustaljenih programa su izbor Kosovke devojke 26. ,27. je Vidovdansko pesničko bdenije, tad se dodeljuju ove naše književne nagrade”, kaže Nebojša Jevtić urednik likovnog programa. 

Likovni umetnici će narednih dana stvarati u holu Doma kulture, a radovi će ostati u fundusu ove ustanove gde se već nalazi oko 400 slika sa prethodnih likovnih kolonija. Velika inspiracija je stvarati u Gračanici, poručuju umetnici. Većina njih je prvi put ovde.

“Svaki slikar će raditi ono što najbolje zna, mislim da niko nije ni tražio neku temu. Očekujem da će to biti sjajna ekipa. Neko vreme ćemo potrošiti na izlete, da odemo do Prizrena, do Dečana, to mi je najveća želja, da upoznamo ljude, da vidim kako se živi ovde".