18:34

13.06.2019

18:34

13.06.2019

Milica Živić, RTK2

Kreni kolo da krenemo, stih je koji možda najbolje dočarava manifestaciju "Dan srpskog kola na Kosovu", koja je u sportskoj hali u Lapljem selu, na poziv Ansambla "Venac", okupila oko 2.000 dece iz svih osnovnih škola sa teritorije Opštine Gračanica. Tako je na najlepši način promovisano srpsko kolo, koje je uvršteno u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Bio je to pravi praznik za oči, "Dan srpskog kola na Kosovu", a u kolu brojni podmladak iz Gračanice i ostalih  mesta sa teritorije ove opštine, koji potvrđuje da će  biti nasraljena tradicija predaka.

"Ovo se organizuje kako bi pružili deci tu mogućnost da od stručnih ljudi nauče kako da igraju kolo koje identifikuje nas Srbe. Naši radnici iz "Venca" zajedno sa stručnim kadrom iz CIOTIS-a imaju tu mogućnost da rade sa decom i da ih nauče kola koja su upisana na UNESKO-vu listu", kazala je Snežana Jovanović, direktorica ansambla "Venac".

Organizaciji "Dana srpskog kola" pridružio se i Centar za očuvanje tradicionalnih igara i pesama Srbije i jedan od najpoznatijih harmonikaša Aleksandar Sofronijević.

"Srpsko kolo, kao tradicionalna igra Srbije, dobilo je svoj legitimitet upisom na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Današnji događaj je zapravo popularizacija srpskog kola", rekao je Zdravko Ranisavljević, etnokoreolog i predsednik Centra za očuvanje tradicionalnih igara i pesama Srbije.

"Meni je drago što sam tu i što mogu da učestvujem u ovoj manifestaciji. Profesor Ranisavljević će predstaviti jednu priču o srpskom kolu, a ja ću da demonstriram dva srpska kola i baš se lepo osećam", rekao je Aleksandar Sofronijević, harmonikaš.

Dečju koloniju "Dan srpskog kola na Kosovu" podržali su Opština Gračanica i Privremeni organ Opštine Priština.

"Danas šaljemo jednu veoma lepu sliku iz Gračanice. Ovoliki broj dece garantuje da imamo budućnost na ovom prostoru i pre svega pokazuje da ostajemo privrženi našoj tradiciji i korenima", izjavio je Srđan Popović, predsednik Opštine Gračanica.

"Veoma sam srećan što se ovoliko dece okupilo i danas igraju srpsko kolo. Oni čuvaju našu tradiciju ovde, na centralnom Kosovu. Mislim da je ovo veliki događaj za sve nas i, naravno, za decu" , kazao Ljubinko Karadžić, predsednik PO Opštine Priština.

U srpskom Kulturnom centru u Prištini organizovano je kamerno izvođenje najpoznatijih srpskih kola, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.