19:03

14.06.2019

19:03

14.06.2019

Maja Denić, RTK2

Osnovna škola Miladin Mitić u Lapljem Selu obeležila je 129.godina postojanja. Kulturno- umetničkom programu u prostorijama ove vaspitno-obrazovne ustanove su, pored učenika i nastavnog osoblja prisustvovali su i meštani.

Zaposleni u ovoj školi, kao i učenici obeležavanje ovog dana počeli su polaganjem venca na spomenik Miladinu Mitiću koji se nalazi u dvorištu ove škole. A zatim su nastavili kulturno-umetničkim programom koji su pripremili povodom dana ove vaspitno-obrazovne ustanove.

"Školu i početak školovanja učenika s kraja 19.veka vezuje se za kalauđere koji su pokrenuli obrazovanje na ovim prostorima iz obližneg manastira. Škola je menjala mesto gde se održavala nastava, najpre je bila u Domu Kulture, zatim u centru sela, bila je i kod crkve, a ovaj objekat datira od 1962. godine, završen je 1964.godine, a naziv Miladin Mitić nosi posle Drugog svetskog rata. Zajedno sa nastavnicima pokušavamo da pružimo učenicima što lagodnije obrazovanje i vaspitanje pre svega. Znate da u ovom objektu već 20. godina rade iz srednje škole iz Prištine , škola radi u dve smene, uslovi su svakako otežani, ali se trudimo da radimo najbolje što možemo'',  istakao je direktor ove škole, Ljubiša karadžić.

Sedište Osnovne škole Miladin Mitić je u Lapljem Selu, a isturena odeljenja nalaze se  u Preocu i Čaglavici.Broj učenika sa predškolskim odeljenjima je 462, o ono što je najbitije je da se taj broj ne smanjuje. Nastavnici, kao i učenici  su ponosni na ovu školu u kojoj su stasavali brojne generacije.

''Program je ove godine bio malo skromniji zato što naredne godine ova škola obeležava 130 godina postojanja. Ali je opet program bio raznosvrstan, bilo je pesama, bilo je recitala i igre'', rekla je nastavnica srpskog jezika, Ljubinka Marinković.

''Ponosna sam što sam učenica ove škole, dobila sam zahvalnicu i trudiću se da narednih godina budem što bolja'',  naglasila je Andrijana Maksimović.

''Ovo je jako lep dan za sve nas, zato što smo svi ovde. Možemo se pohvaliti brojnim uspesima'',  izjavila je Anastasija Tonić.

Obeležavanju dana škole prisustvovao je i unuk Miladina Mitića, od koga smo saznali nešto više o zaslugama ovog čoveka.

''Ja sam unuk Miladina Mitića po majci, on je imao tri ćerke. On je učestvovao u Drugom svetskom ratu, bio je nosilac ordena Zasluge za narod, zadobio je teške rane u borbama. Zbog zasluga koje je dobio, meštani su doneli odluku da škola ponese njegovo ime'' ,  kazao je unuk Miladina Mitića, Slaviša Simić

Ono čime može da se pohvali ova vaspitno-obrazovna ustanova su dostignuća na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima u znanju.

Učenici koji su postigli zapažene rezultate dobili su zahvalnice, školski pribor, kao i besplatne ulaznice za sve kulturne događaje koji se organizuju u Domu Kulture.