20:09

15.06.2019

20:09

15.06.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

Festival posvećen stvaralaštvu za decu, simbolično nazvan "Biberče" šestu godinu za redom održava se u Domu kulture "Sveti Sava" u Štrpcu. Zanimljiv pozorišni repertoar kao i brojne radionice su trećeg festivalskog dana privukle mnogo znaitiželjnih mališana.

I ove godine "Biberče" je u Štrpcu okupilo veliki broj dece. Baš kao i junak narodne bajke po kojoj je festival poneo ime, mališani pokazuju upornost  tokom održavanja brojnih radionica, koje su, između ostalog, posvećene i pozorišnoj muzici.

"Danas je bila radionica flauta za sve. To je nastavak jednog velikog programa koji je pre par godina poceo u Nišu sa idejom da je i muzika, a i što se mene lično tiče, flauta kao instrument dostupna apsolutno svima, svim generacijama, bez obzira na njihove fizičke ili mentalne predispozicije. Danas smo imali prilike da sa četrdesetak dece, koliko ih je bilo u dvorištu crkve Sveti Nikole prođemo kroz iskustvo disanja, osvesćivanja svog tela u odnosu na instrument, kroz blok flautu i kroz pravu flautu. Mislim da su svi uživali. Prezadovoljna sam što ovu ideju širimo dalje", istakla je Marija Mitić, dramski muzički pedagog i radioničar na ovom festivalu.

Mališani su imali priliku da uživaju u masaži za decu MISP. 

"U okviru radionice, bila je i promocija MISP programa masaže za decu. To je britanski nacionalni program za prevenciju vršnjačkog nasilja koji u sebi sadrži ideju prihvatanja onog drugog, prihvatanja različitosti, pružanje blagotvornog dodira. Dakle, privilegija pružanja i primanja istog je podjednako važna kao voda, hrana i zdrav san", dodala je Mitićka.

Veliko interesovanje vladalo je i za radionicu gde su, uz smernice radionačara, mališani mogli da nauče prve korake baleta:

"Mnogo nam je bilo lepo, svirali smo flautu, uživali smo i druzili se", navela je šestogodisnja Viktorija.

"Bilo je mnogo lepo, mnogo sam toga naučila. Igrali smo, pevali, naučili nove koreografije. Volela bi da nastavim da idem na balet", dodala je Jovana.

"Bilo mi je prelepo, volela bi da nastavim da igram balet. Imali smo divnu učiteljicu koja nas je naučila osnovnim koracima baleta", razdraganim glasom kazala je desetogodišnja Milena.

Treći festvalski dan obeležile su i predstave gostujućih pozorišta iz Zaječara i Niša. Publika će tokom sutrašnjeg dana biti u prilici da pogleda i predstavu "Lepotica i zver", dramskog studija "Šarski behar" iz Prizrena. U sklopu programa su i radionice koje za cilj imaju da podstaknu kreativne deje i deci izmame osmeh. Medijski pokrovitelj dečjeg pozorišnog festivala "Biberče" je RTK2.