22:30

18.06.2019

22:30

18.06.2019

Tijana Danić, RTK2

U svečanoj Sali Doma kulture u Gračanici obeležen je jubilej i završni koncert muzičke škole "Stevan Mokranjac" sa sedištem u Gračanici. Ljubitelji klasične i tradicionalne muzike imali su prilike da uživaju u bogatom repertoaru, koji su učenici ove škole pripremili sa svojim profesorima.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ ima dugu tradiciju, osnovana je u Prištini 1949. godine, a već dve decenije njeno sedište je u Gračanici. Nastavu pohađaju učenici osnovne i srednje škole koji su učestvovali na brojnim evropskim i regionalnim takmičenjima gde su osvajali značajna priznanja i nagrade. Postojanje ove škole i te kako je značajno za ove mlade koji gaje ljubav prema klasičnoj i tradicionalnoj muzici.

"Mnogo mi se dopalo kako je publika reagovala na naše nastupe, prezadovoljna sam i mislim da smo uspešno odradili ovaj posao i u najboljem svetlu prikazali naš rad“, rekla je Kristina Lekić učenica II razreda srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

„Upisala sam ovu školu jer sam prepoznala da ima talenat za ovu vrstu muzike i odlučila sam da krenem ovim muzičkim pravcem. Pre svega večeras sam bila preserećna reakcijom publike, koja nam je i dala vetar u leđa da do kraja koncerta budemo sve bolji“, navela je Đokić Emilija, učenica I razreda srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Ovogodišnji repertoar je bio šarolik, svakom muzičkom izvođenju na bini prethodio je narativni deo učenika, kako bi se približili publici, a pre svega mladim ljudima. Cilj im je da pre svega neguju kosovsku srpsku pesmu. Nemanja Đorđević, nastavnik ove škole zahvalio se i medijima na podršci.

„Mogu slobodno da obećam da će ubuduće biti više ovakvih koncerata i manifestacija. Kao što sam i rekao ovo je ogledalo nas profesora, dakle našeg rada i truda. Deca su nam divna i zaista je pravo uživanje raditi sa njima“, kaže Đorđević.

Direktor muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Andrija Jović kaže da uspešno završavaju još jednu školsku godinu.

„Cela ova školska godina je protekla u obeležavanju jubileja, imali smo i veći broj takmičara ove školske godine gde smo postigli značajne rezultate na međunarodnim i domaćim takmičenjima i republičim festivalima“, sa ponosom govori direktor Jović.

Muzička škola sa nekadašnjim sedištem u Prištini od 1999. godine izmeštena je u Gračanici, a od pretprošle godine nalazi se u zgradi obrazovnog centra u Lapljem Selu. Njihov najveći uspeh je to što su ovdašnjoj publici približili klasičnu i tradicionalnu muziku, što je večeras  potvrđeno i gromoglasnim aplauzom.