09:37

20.06.2019

09:37

20.06.2019

Marija Perić, RTK2

Knjiga ,,Kosovo u delima srpskih autora’’ publiciste Đorđa Jevtića predstavljena je u Domu kulture u Gračanici u okviru Vidovdanskih svečanosti. Jevtićevo delo donosi književne, prikaze publicističkih dela, kao i pozorišnih predstava, od sedamdesetih godina prošlog veka do danas.

,,Kosovo u delima srpskih autora" na 270 strana predstavlja 40 knjiga 30 srpskih pesnika, prozaista i publicista sa Kosova. Osim  književnih, tu su publicistički i pozorišni prikazi, ali i eseji i osvrti.

Govoreći o knjizi, prof.dr Dragomir Kostić, jedan od recezenata, istakao je da je reč o ,,dragocenom delu''.

,,Jedan dragocen pogled, dragoceno svedočanstvo, ispisano zanimljivm stilom, po čemu se dosta razlikuje od ostalih književnih i pozorišnih hroinika toga vremena. Đorđe Jevtić, novim knjigama i piscima, kao i pozorišnim premijerama, pristupa osobeno, negujući svoj specifican pristup'', zaključuje Kostić.

U momentu obezvređivanja ovdašnje kulturne sene, Jetićevo delo još više dobija na značaju i pojavljuje se u veoma važnom trenutku, smatra književni kritičar Žarko Milenković.

,,Sklapajući mozak važnih imena, ličnosti i događaja savremenog srpskog stvaralaštva,  Jevtić u mozaik ugrađuje i sebe kao svedoka, kao posrednika između nas i autora o kojima piše, a mogućnost svedočenja nemaju svi, već samo privilegovani. Knjiga svedok i svedočansvo o svedocima i svedočanstvima. Mozaik patnje i mozaik hrabrosti - postojanosti u patnji. Mozaik dela i mozaik dana. To je ova knjiga’’, kazao je Mileknović.

Ovakvim načinom predstavljanja knjiga i pozorišnim prikazima, Jevtić se bavi od studentskih dana, a u tome se usavršavao i tokom bogate novinaske karijere.

,,Uglavnom nisam pisao po ličnom opredeljenju, već po nekoj vrsti obaveze prema onima koji su tražili da budem recenzent njihovih dela, ili po knjigama čije sam promocije organizovao. Ako sam, skromnim ukazivanjem na značaj jednog broja knjiga i njihovih autora, doprineo boljem razumevanju dela i tog stvaralaštva, onda moj  trud  nije bio uzaludan’’, rekao  je Jevtić.

Na osnovu svega sto je o delu rečeno, stiče se utisak da Jevtićeva knjiga zaista neće biti upamćena kao lament nad ,,onim sto nekad bejaše’’, već će poslužiti kao važna opomena savremenim stvaraocima, ali i kao zalog za budućnost.