15:26

22.06.2019

15:26

22.06.2019

Kristina Petrović, RTK2

Ukoliko u Gračanici vidite vitezove u oklopima, bacače koplja, gospe u dugim haljinama, svirače gajdi… nemojte se začuditi... to ne znači da se ovo mesto vratilo u srednji vek, već da je u toku četvrti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Shield”.

Ukoliko želite da budete vitez, makar na jedan dan, ili da vidite kako je izgledao život u srednjem veku, posetite dvorište OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, jer se na ovom mestu, održava Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Shield” (Štit). Organizatori ističu da posetioci mogu učestvovati u viteškim borbama, probati delove viteške opreme i biti deo interaktivnih radionica srednjovekovnih zanata.Ove godine, u okviru festivala koji će trajati do 23. juna, prvi put će biti održano i srednjovekovno venčanje.

"Ono što bih izdvojio je srednjovekovna svadba koja će biti održana u nedelju u 12 časova u manastiru Gračanica, pre toga će uslediti defile odavde do manastira, i nakon toga, zatvaranje festivala u 14 časova dodeljivanjem nagrada“, rekao je Boban Petrović, direktor TOG.

Nimalo lak zadatak dočaravanja duha, tradicije i kulture srednjeg veka ima više od 100 članova udruženja iz Srbije i Mađarske.

"Za jednog viteza je bitno da konstantno radi na sebi, da trenira, da pravi opremu, da u svakom trenutku bude spreman za sve vrste izazova", kazao je Aleksandar Urošević, član srednjovekovnog udruženja “Beli orlovi” iz Beograda.

Veliki deo programa prilagođen je najmlađima, ali oni i oni nešto stariji kažu da uživaju u programu.

"Zaista je bilo fascinantno gledati vitezove koji se bore, kao i bacače plamena. Ovakvi festivali koji oživaljavaju srednji vek imaju veliku istorijsku vrednost", kazao je Aleksandar Đorđević, posetilac.

Međunarodni festival "Shield" organizuju viteško udruženje Red Zmaja iz Gračanice, Turistička organizacija Gračanice i viteško udruženje Beli Orlovi iz Beograda.