15:10

24.06.2019

15:10

24.06.2019

Kristina Petrović, RTK2

Premijerno izvođenje “Žena iz Troje”, pozorišnog komada nastalog u koprodukciji Prištinskog i Zaječarskog Narodnog pozorišta, po scenariju, režiji i u adaptaciji Nebojše Bradića pruža novi pogled na svima poznatu antičku tragediju. Akcenat je stavljen na poraz i pobeđenih i pobednika,  to je priča o tragičnim posledicama rata, poručeno je na konferenciji za novinare povodom premijernog izvođanja na pozorišnoj sceni Doma kulture u Gračanici.

Euripidovu antičku tragediju, u prevodu Danila Kiša, današnjem vremenu je prilagodio Nebojša Bradić, prikazavši tragediju rata, u kojem pojedinci gube svoj identitet, svoje najbliže i postaju žrtve.

“Ovaj komad jeste o žrtvama ali i o toj očajničkoj borbi da se pobedi taj trenutak u kome je neizvesnost još uvek bolje rešenje nego konačna izvesnost. To je ta vrsta iluzije u kojoj želimo ponekad i mi da živimo i verujem da je to i neka kopča sa ovim vremenom”, kazao je Bradić.

“To jeste grčka tragedija ali u izrazu koji je Nebojša nama nametnuo i koji se nama jako dopao je što je to jedna univerzalna priča o pobednicima i poraženima i kako se ponašaju oni koji pobede, što smmo i na svojoj koži osetili nemali broj puta”, kazao je Igor Damnjanović. 

Glavni nosioci radnje su trojanske žene, koje su nakon pada ovog grada pobednicima dodeljene kao robinje.

“Stvarno sam srećna što se na našu scenu postavlja konačno jedna ženska predstava. To ne znači da ja ne volim da radim sa muškim delom ansambla ali ako ništa drugo, barem je energija strastvenija, zato što je mnogo žena na sceni”, rekla je Ivana Kovačević, glumica.

Tu se negde postavlja i pitanje o uzrocima rata i o posledicama rata i da li su to žene, i o čitavom jednom besmislu koje rat svakako donosi. U tom smislu je predstava zahtevna”, naglasila je Ana Bretšnajder, glumica.

Radnju glumci ne dočaravaju samo rečima, već i pokretima, za šta se pobrinula Vera Obradović, profesorka scenske igre i koreo-drame na Fakultetu Umetnosti Prištinskog univerziteta sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

“Te žene koje igraju, zapravo igraju neku vrstu bega iz tog očaja, igraju sve ono što im nedostaje, svojim pokretom pokazuju sav svoj bol i to je možda i neki način najdirektnijeg prikazivanja onog što je potisnuto", rekla je Vera Obradović.  

“Žene iz Troje” su nastale u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Zaječara, što je, prema rečima direktora Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici Predraga Radonjića, od velikog značaja za ovu kulturnu ustanovu.