18:53

24.06.2019

18:53

24.06.2019

Aleksandra Zdravković, RTK2

U Srpskom kulturnom centru u Prištini otvorena je izložba Milice Kostić, mlade autorke sa Kosova. Dela ove autorke će biti izložena do 1. jula.

Belinu zidova Srpskog kulturnog centra u Prištini prekrile su impozantne slike Milice Kostić, mlade umetnice rođene upravo u ovom gradu. Izložba je otvorena zvucima violine.

‘’Promeni sebe, promenićes svet oko sebe,’’ tako autorka opisuje svoje radove.

‘’Naša ljudska i moralna dužnost je da negujemo, čuvamo i da se borimo za našu tradiciju i kulturu’’, kaže Milica čiji radovi odišu emocijom i večitom borbom svetlosti i tame.

“Sve ono što nas povezuje, bilo da je čovek iz 15. veka, bilo da je iz 21. veka jeste duša, jer ona je ta koja živi kod nas. Imamo slike “Vera” “Ljubav” “Nada”, i slike poput “Pohlepe” “Ljubomore” i “Besa” s druge strane, koje nam ukazuju na konstantnu borbu između dobra i zla koja se u svima nama vodi”, kaže Milica.

Rođena u Prištini 1991. godine, Milica Kostić je završila prirodno-matematičku Gimnaziju u Lapljem Selu, a potom odsek likovne umetnosti na Fakultetu umetnosti u Nišu. Master studije završila je 2016. godine, u klasi profesora mr Katarine Đorđević. Iste godine imala je prvu samostalnu izložbu u Gračanici, a samostalno je izlagala u Kragujevcu i Kruševcu.

“Bojim se da nisam objektivna, pošto sam lično učestvovala u celokupnom njenom životu i radu”, kazala je Miličina majka Slađana.

Ni posetioce Miličin opus nije ostavio ravnodušnim.

“Ja sam slike doživela uz pomoć Miličinih komentara, naravno na svoj način, mada tu mnoge stvari već govore, to su neka osećanja koja često uhvatimo  kod sebe i kada smo ljuti i kada umemo taj svoj bes da iskalimo na druge, potpuno nevine. Zaista su slike pune osvežanja”, kazala je Ivana Arsić.

“Nada je za mene nešto najlepše, kao i slika Svetog Pavla. Nisam umetnik da mogu da tumačim sa te strane, ali kao posetilac mogu da dam sve pohvale. Želim joj puno uspeha”, kazala je jedna od posetilaca izložbe.

Likovni radovi Milice Kostić krasiće prostoriju Srpskog kulturnog centra do 1. jula.