23:04

24.06.2019

23:04

24.06.2019

Tijana Danić, RTK2

Predstava “Žene iz Troje” premijerno je izvedena u prepunoj sali Doma Kulture u Gračanici. Publika je pomno pratila adaptiranu Euripidovu tragediju, u kojoj je reditelj Nebojša Bradić prikazao svu tragediju rata, u kome pojedinac postaje žrtva.

Pred glumačkom ekipom Prištinskog i Zaječarskog pozorišta nije bio nimalo lak zadatak. Zahvaljujući kostimima, muzici i, pre svega, scenskim pokretima, uspeli su da fasciniraju gračaničku publiku i izazovu iskomešana osećanja, potvrđujući Bradićevu zamisao o svevremenosti Euripidove tragedije.

“Ona rečenica koju izgovaraju, zločin se isplati, to je u stvari ono što je povezalo sve zločine ikada- koji su prošli nekažnjeno, kao i savremeni zločini čiji smo svedoci i koji prolaze nekažnjeno. To je ta paralela i tu su dobro uspeli. Ima dosta trenutaka kada možemo da prepoznamo današnjicu”, prenela je svoje utiske Jelena Janković.

“Predstava “Žene iz Troje” na mene je ostavila lep utisak, naročito što je na jedan alegorijski način napravljena paralela između nekih davnih vremena i ovoga što se danas događa”, kaže Ana Kostić.

“Ovo je bila jedna dobra predstava, drugačija mogu reći. Kod mene je izazvala tugu, ipak je prikazana jedna tužna sudbina žena, međutim na kraju je prikazan ipak onaj tračak svetlosti koji je omogućio da taj narod nastavi da postoji”, utisci su Sonje Rakočević.

Publiku je dotakla bliska tematika ’’Žena iz Troje’’- posledice nepotrebnog rata koji nanosi nesagledive gubitke i poraženoj i pobedničkoj strani.

“Još uvek se nisu slegli utisci. Publika je burno reagovala i vrlo sam zadovoljna zato što su reakcije bile lepe i burne na komad i tekst. Antička tragedija je jako teško razumljiva, ali je urađen jako dobar prevod i adaptacija reditelja Bradića tako da mislim da su taj tekst uspeli da približe samim glumcima a i publici”, kaže glumica prištinskog pozorišta Ivana Kovačević.

“Tragedija je sama po sebi izraz koji je u nekom kalupu, a ovom prilikom ste mogli da vidite savremenenu i verističku dramu koja, koliko sam primetio i po reakcijama publike, dira one najdublje emocije jer je tema, nažalost, nama jako bliska”, kaže glumac Igor Damnjanović.

Oni, koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik, kaže reditelj Bradić, međutim publika nije ostala nema, a ni gluva što je potvrđeno ovacijama i dugim aplauzima nakon završetka premijere. Glumačka ekipa Prištinskog i Zaječarskog pozorišta sutra, od 20 sati, nastupa u Zvečanu, a sudeći prema najavama, ’’Žene iz Troje’’ će uskoro biti prikazane i na letnjim festivalima širom Srbije.