16:19

10.07.2019

16:19

10.07.2019

Redakcija za zajednice, Radio Kosovo 2

Pred Kosovom su dva velika filmska festivala, PriFest u Prištini i DokuFest u Prizrenu, na kojima će biti prikazan veliki broj filmskih ostvarenja i koji će okupiti filmske profesionalce i ljubitelje iz regiona i sveta.

Jedanaesti Međunarodni filmski festival PriFest trajaće od 16. do 21. jula i tokom šest dana festivala biće prikazano 70 filmova u 10 kategorija. Festival će biti otvoren kosovskim filmom “Fusha e mëllenjave”, režiserke Arzane Kraje.

Direktorka Prifesta Vjosa Beriša u izjavi za Radio Kosovo 2 kaže da će i ove godine biti prikazan veliki broj filmova iz zemlje, regiona i sveta.

“Imamo pet takmičarskih kategorija i isto toliko kategorija u revijalnom delu festivala. Kao i ranijih godina biće puno radionica, debata, pres konferencija, seansi. Ovaj festival je značajan i zbog toga što godinama donosi poznata međunarodna imena koja su ojačala ulogu i misiju PriFest-a. Ove godine imamo filmove iz Albanije, Srbije, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije, Rumunije, Španije, Kazahstana, Norveške…Kao i prethodnih, i ove godine projekcije filmova će biti na nekoliko lokacija u gradu, a pored projekcija, biće održane i brojne radionice, paneli i treninzi za filmske radnike”, kaže Beriša.

Ona dodaje da festival iziskuje velika finansijska sredstva, te da nije lako organizovati jedan ovakav događaj koji je uprkos tome održao kontinuitet više od jedne decenije.

A u Prizrenu će od 2. do 10. avgusta biti održana 18. edicija Dokufesta, Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Na repertoaru će biti oko 200 filmova različitih žanrova, uključujući i filomove iz Srbije, BiH i Hrvatske.

Umetnički direktor DokuFesta Veton Nurkolari u izjavi za Radio Kosovo 2 kaže da se privodi kraju program festivala, da su izabrani jako kvalitetni filmovi i da se, s toga, očekuje i velika posećenost.

“Glavna tema festivala ove godine nosi slogan “Istina”. Onda smo mi birali dosta filmova koji se tiču istine, ali i lažnih vesti, a imamo i nekoliko filmova o bivšim i sadašnjim političkim liderima, tako da mogu da otkrijem da ćemo imati film o Gorbačovu, kao i o sadašnjem predsedniku Putinu”, kaže Nurkolari.

Prema njegovim recima, na ovogodišnjem festivalu je dosta filmova sa prostora bivše Jugoslavije, pogotovu nastalih na festivalima Pravo ljudski u Sarajevu i Slobodna zona u Beogradu.

Nurkolari navodi da će filmovi biti prikazivani u šest bioskopa, od koji većina je na otvorenom, potput onog na tvrđavi Kaljaja. On dodaje da će ove godine biti i jedna novina, a to je putujući kino, tako da se očekuje da DokuFest ode i do gradskog parka, ali i do nekih drugih delova grada.