16:09

23.08.2019

16:09

23.08.2019

Aleksandra Dogandžić, RTK2

U Gračanici je počela Škola filmske magije, čiji će polaznici do 26. avgusta pohađati radionice na kojima će steći temeljna znanja o pisanju scenarija, glumi,  režiji, snimanju, filmskoj produkciji i montaži. Organizatori ističu da je ove godine prijavljeno oko 50 učesnika.

Peta po redu škola filmske magije u Gračanici otvarila je svoja vrata novoj generaciji polaznika. GARGANTUAFILMS iz Beograda je, u saradnji sa Domom kulture Gračanica organizovao kurseve iz svih oblasti filmske industrije, kako bi  što više mladih bilo upućeno u tajne filmske umetnosti.

“Radostan sam što sam opet ovde i što mi se čini da dolazim više kući nego da dolazim u goste. Beskrajno sam srećan zbog jedne stvari a to je da su u dosadašnjem radu sa nama stasali mnogi koji se mogu naći na mestu asistenata na svakom smeru“, navodi Mihajlo Laptošević, predavač glume.

Predavači svoja znanja i veštine ove godine prenose i putem novih tehnologija.

“Smatram da smo uspeli zato što smo napravili jednu novu generaciju ljudi koju interesuje koje interesuje film, koji se razumeju u film i koji će možda razmotriti mogućnost da se profesionalno time bave. Ove godine će polaznici produbiti školu kamere tako što ćemo koristiti nove tehnike koje do sada nismo imali prilike da koristimo. Bitno je da se škola razvija i da svake godine donesemo nešto novo kao i da program ne bude identičan”, ističe direktorka fotografije Bojana Andrić.

Koncepcija Škole filmske magije se menja iz godine u godinu. Centralna tema ovogodišnje letnje škole je mizankadar.

“I ove godine ćemo snimati film. Sada je tema mizankadar. To znači da ćemo snimiti kratki film u jednom kadru. Naš cilj je da polaznike teorijski upoznamo sa tim šta je mizankadar u istoriji filma, da im dajemo primere i razvijamo scenario za tu priču”, dodaje predavač režije i scenarija Kosta Đorđević.

Kao i svih predhodnih godina, najveće interesovanje vlada za glumu.

“Srećna sam što se i ove godine održava škola filmske magije. I ove godina sam izabrala glumu. Nadam se da ću se u budućnosti baviti glumom, to bi mi stvarno bila velika želja”.

“Bila sam ovde i prošle godine. Prijavila sam se za glumu, mnogo mi se dopalo i odlučila sam da ponovim”.

“Ovo je peta godina kako se prijavljujem. Mislim da je divno što ovako nešto postoji i što se petu godinu zaredom održava. Svi koji dođu steknu nova iskustva i upoznaju nove ljude, Glumom se bavim od malena, kako u školi tako i u pozorištu pa je gluma postala deo mog života, rutina bez koje ne mogu”, kažu polasnici škole.

Uključivanje mladih u svet kinematografije cilj je Škole filmske magije. Polaznici će imati priliku da svoje ideje pretoče u scenario i upoznaju se sa čarima produkcije, nakon čega će snimiti kratki film čija je projekcija zakazana za 26. avgust.