16:06

26.08.2019

16:06

26.08.2019

Maja Denić, RTK2

Više od 50 polaznika uspešno je završilo "Školu filmske magije" u Gračanici uspešno je završilo više od 50 polaznika koji su učstvovali i u snimanju kratkometražnog filma, koji je prikazan poslednjeg dana. Za marljivi rad su nagrađeni sertifikatima.

U Gračanici je završena peta po redu "Škola filmske magije". Radionicama su bile obuhvaćene sve oblasti filmskog stvaralaštva, od scenarija, preko glume, do režije, kamere i montaže.Predavači  ističu da su zadovoljni rezultatima polaznika, što prema njihovim rečima, opravdava trajanje ove škole.

"Sva su deca vredna, svi oni učestvuju i rade, ali uvek se pojave neki koji su vanredno vredni svake godine I čija znanja mnogo brže rastu.Ove godine smo ih privoleli da nam budu asistenti, da nam pomažu u radu. Što su oni svakako uradili fantastično.Ono što je dobro, što se vraćaju deca koja nisu otišla u srednje škole ili na studije, oni dolaze.Oni su toliko daroviti da smo za dva dana odlučili da od sutra do polovine oktobra napravimo dve predstave",  istakao je Mihajlo Laptošević, predavač.

"Živojin koji mi je dodeljen kao asistent je neko ko već pet godina radi ovde, od učenika postao je asistent.Pokazao je veliko znanje pre svega, film koji smo pogledali je sam snimio, svoje znanje je preneo na filmsko platno", naglasio je predavač kamere, Aleksandar Angelovski.

Stečena znanja o filmskoj umetnosti, učesnici radionica su  utkali u kratkometražni film.Najboljima su dodeljeni sertifikati.Polaznici Škole filmske magije tvrde da je iskustvo stečeno u njoj neprocenjivo.

"Ovo mi je četvrta godina kako pohađam ovu školu, jako sam zadovoljna, naučila sam mnogo zaniljivih stvari.Ovo je predivno iskustvo za mene , jer glumom planiram da se bavim i u budućnosti", rekla je Valentina Stević.

"Utisci su neviđeni, ovde sam svake godine, pohađao sam smer  glume.Zadovaljan sam, svake godine, naučimo nešto novo", kaže Karlo Antonio Spasić.

"Ova škola mi se mnogo dopada,  zato što deca koja nisu imala priliku da glume, mogu da dođu ovde I oprobaju se u ovim radionicama filmske umetnosti.Meni je bilo izuzetno zanimljivo da radim sa ovim predavačima, naučili smo mnogo toga poučnog",  izjavio je Nemanja Đekić.

Škola filmske magije, koju  organizuje Dom Kulture Gračanica, u saradnji sa Gargantuafilmsom iz Beograda, trajala  je četiri dana.Organizatori  poručuju da će ovakve radionice organizovati i ubuduće.Međutim, nisu  nagrađeni samo polaznici ove škole. Naime, učenicima osnovnih škola koji su pokazali zavidno znanje na republičkom takmičenju iz istorije , poverenik fondacije "Zajedno za mlade", uručio je  vredne istorijske knjige i enciklopedije.