18:48

28.08.2019

18:48

28.08.2019

Kristina Petrović, RTK2

Članovi kulturno-umetničkog društva “Kopaonik” iz Leposavića su pred velikim brojem posetilaca u Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavili narodnu nošnju Srba sa Kosova iz 19. i 20. veka.

Narodna nošnja je sastavni deo kulturnog nasleđa, nacionalnog identiteta i duha jednog naroda. Na reviji u Srpskom kulturnom centru u Prištini prikazano je petnaestak nošnji iz različitih delova Kosova koje datiraju iz 19. i 20. veka.

“Same nošnje govore o ekonomskoj i socijalnoj situaciji vremena u iz kog datiraju. Naša nematerijalna baština je, poput materijalne, možda i čitav unazad vek ugrožena, a posebno zadnjih godina, kada postoje pokušaji da se prisvoje i kulturna i verska baština”, istakao je Đorđe Lakušić, umetnički direktor KUD-a “Kopaonik”.

Defile članova KUD-a “Kopaonik” iz Leposavića upotpunjen je nastupom muzičkog ansambla kao i filmom u kome su opisani detalji sa narodnih nošnji.

”Zadovoljstvo mi je što sam u mojoj Prištini, jer sam odavde rodom. Velika mi je čast da kao jedan od predstavnika Srba sa područja Kosova prikažem nošnju. Ovo je najjači i najlepši osećaj u mom životu”, kazao je Bojan Radulović, član KUD-a “Kopaonik” iz Leposavića.

Celokupan program je imrpesionirao posetioce.

“Oduševljena sam time što sam videla, pogotovo što je predstavljen svaki mali deo loklne tradicije”, naglsila je Alona Mihajlova, etnolog iz Rusije.

“Atmosfera je zaista prelepa, divno je videti sve ove nošnje”, rekao je Marko Đokić iz Crne Gore.

Organizatori ističu da je revija upriličena povodom jednog od najvećih pravoslavnih praznika.

“Revija je organizovana zbog praznika Velike Gospojine. Kada smo birali datum, sam praznik je prosto naveo na to da događaj bude organizvoan baš danas”, zaključila je Tijana Arsić iz Srpskog kulturnog cetnra Priština.

Revija narodne nošnje Srba sa Kosova iz 19. I 20. veka organizovana je zahvaljujući Srpskom kulturnom centru Priština, Domu kulture Gračanica, KUD-u “Kopaonik” i “Savezu amatera KiM”.