10:15

30.08.2019

10:15

30.08.2019

RTCG

Književno priznanje "Teuta" ove godine jednoglasnom odlukom žirija dodijeljeno je književniku Zudviji Hodžiću, za njegovo ukupno djelo.

Promocijom knjige "Gledam sina pjesnika", pjesnika Esada Mekulija i dokumentarnim filmom "Mome narodu/Moji ljudi", u Baru je 29. avgusta počela trodnevna manifestacija "Alpske muze 2019".

Tom prilikom promovisana je antologija "Musem alps/Alpske muze", koju je objavilo Regionalno udruženje pisaca "Teuta", na alabanskom i crnogorskom jeziku.

Antologija donosi stvaralaštvo dosadašnjih dobitnika u regionu visoko rangiranog književnog priznanja Teuta, koje su do sada dobili: Jevrem Brković, Drietero Agoli, Miraš Martinović, Ramiz Keljmendi i Moikom Zećo. Nagrada se dodjeljuje za ukupno književno djelo autora, a ove godine dodijeljena je Hodžiću, za njegovo ukupno djelo.

Poslije Bara, pisci su u petak gosti albanskog grada Lješa, gdje će imati bogat program, između ostalog i veče poznatog pisca Visara Žitia, te izvedbu dramske poeme "Đerđ Kastrioti Skenderbeg" Dževdeta Limanija.

U subotu domaćin karavana, koji čini tridesetak stvaralaca iz Crne Gore, Albanije i Kosova, biće opština Prizren, gdje će na svečanosti biti i uručena nagrada "Teuta" Zuvdiji Hodžiću.

“Naše Udruženje želi da oda priznanje i pokaže da cijeni one pisce i stvaraoce koji su ostavili upečatljive tragove na Balkanu, u Evropi i svijetu, ali isto tako i da pronalazimo mlade književnike,razmjenjujemo literaturu, prevodimo naše stvaralaštvo i zajedno, u književnosti, idemo ka evropskim integracijama. Ideja se širi iz godine u godinu i do sada smo gostovali u petnaest opština Kosova, Crne Gore i Albanije”, kazala je Ajeta Bećiraj, predsjednica i jedna od osnivača Udruženja “Teuta”.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova, a pored crnogorske opštine Bar, manifestaciju su pomogli srez Lješa i opštine Peć i Prizren.