21:51

20.09.2019

21:51

20.09.2019

Radio Kontakt Plus

Prvi festival dečjeg stvaralaštva „Kaktus“ (FEDES 2019), otvoren je večeras u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Severnoj Mitrovici.

Prvi festival ove vrste u “Akvarijusu” okupio je oko 70 učesnika,  od kojih je većina uzrasta do 12 godina, iz Štrpca, Gračanice, Stanišora-Gnjilana, Kosovske Kamenice, Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Severne Mitrovice.

Prvi dan festivala rezervisan je za likovne umetnosti, pa je čitava galerija pretvorena u izložbeni prostor u kome su predstavljeni likovni radovi i umetnički predmeti članova „Malog ateljea“ (Severna Mitrovica), Škole karikature (Gračanica), kao i učenika osnovnih škola „Desanka Maksimović“ ( Kamenica), „Sveti Sava“ (Žerovnica), i „Dositej Obradović“ i “Vlada Ćetković”(Severna Mitrovica). 

Specijalni gosti bili su učenici OS “Sv.Sava” iz Žerovnice, kao i Anđelka Sovrlić, Andrej Živanović i Danilo Đurović iz Zubinog Potoka. 

Anđa Mirković, učenica trećeg razreda  OŠ ‘Sveti Sava” iz Žerovnice, jedna je od učesnika na likovnoj radionici.

Kad poraste, volela bi da se bavi likovnom kulturom i vajarstvom. 

“Najviše volim da slikam prirodu. Sve ovo mi se mnogo dopada, srećna sam što sam ovde i nadam se da ću i sledeće godine učestvovati na festivalu”, kazala je Anđa. 

Andrej Živanović je učenik četvrtog razreda OŠ “Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka. 

“Ovde se družim sa prijateljima, crtamo….radim ono što volim. Volim i da crtam i da slikam, a ideje za radove dobijem i kroz video igrice koje takođe volim” rekao je Andrej.

Miljana Dunđerin iz PKC “Akvarijus” ocenjuje da ovoliki broj učesnika festivala govori da nesumnjivo imamo budućnost u sferi umetnosti.

“Mislim da je od presudnog značaja za pre svega neku  našu budućnost, da se deca koja žive na Kosovu stalno okupljaju na nekom mestu, nije bitno da li je to u Gračanici, Štrpcu, Kamenici, Mitrovici, ali je jako bitno da se oni upoznaju, druže, jer oni su ustvari srce Kosova i bez njih ne postojimo ni mi, ni sve ovo sto imamo, budućnost je prazna bez njih”, istakla je Dunđerin.

“Mali atelje” i “Mali teatar” svake godine u ovo vreme dodeljuju nagrade najuspešnijim članovima.

Stručni savet galerije “Akvarijus”, koji pored Miljane Dunđerin čine i vajar prof.dr Velimir Karavelić, istoričar umetnosti Zorica Sajić Dobrenković i likovni umetnik Stefan Pepi Stevanović doneo je odluku da za zanatski najuspelije i estetski i umetnički najupečatljivije likovne radove, nastale tokom sezone 2018/2019. nagradi Lenu Miljković.

Savet je takođe odlučio da za izuzetno zalaganje i napredak tokom školske 2018/2019. specijalnim priznanjem nagradi polaznicu “Malog ateljea” Teodoru Jelić, dok su članovi “Malog ateljea”  glasali da nagradu dobije Sofija Slavković.

Nagradu za posebno isticanje na likovnim radionicama tokom školske 2018/2019. godine, dobio je Negrin Masurica.

A kada je u pitanju “Mali teatar”, žiri u sastavu Dunja Nikolić, glumica i rediteljka, glumica Milica Mandić i Aleksandar Dunđerin iz PKC “Akvarijus”, doneo je odluku da specijalnu nagradu za predanost, požrtvovanje, i izuzetno izražen kolektivni duh tokom sezone 2018/2019. dodeli  Hani Živković.

Nakon  izložbe, za decu  i roditelje održana je likovna umetničko-edukativna radionica. 

U okviru festivala, sutra će u “Akvarijusu” nastupiti horovi, pevači i muzičari iz Štrpca, Kamenice, Gračanice, Stanišora, Leposavića, Zubinog Potoka  i Severne Mitrovice. 

Festival traje do nedelje, 22. septembra i ovaj dan rezervisan je za teatar, u okviru koga će biti izvedene jedna pozorišna i dve lutkarske predstave.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Organizator festivala je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, a domaćini festivala „Mali atelje“ i „Mali teatar“. 

FEDES 2019. „Akvarijus“organizuje uz pomoć prijatelja: Etno sela „Zavičaj“ (Banov Do-Zvečan), neformalne grupe UM za mlade (Severna Mitrovica), ugostiteljskog objekta „Kovin“ (Zvečan), autoprevoznika „Tandems“ (Štrpce) i portala „Alternativna“ (Severna Mitrovica).

Medijski sponzori festivala su i Radio Kosovska Mitrovica, Radio Kontakt plus (Severna Mitrovica), RTV Mir (Leposavić) i RTV Kim (Čaglavica).