16:49

27.09.2019

16:49

27.09.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U okviru manifestacije "Novo Brdo-Zlatni grad" u Bostanu održan je kulturno-umetnički program i srednjovekovni karavan i kulturno-umetnički program.

Manifestacija "Novo Brdo-Zlatni grad" prvi put je organizovana 2005. godine, kada je obeleženo 550 godina od pada Novog Brda, jednog od najzačajnijih privrednih i kulturnih centara srednjovekovne Srbije. Veličanstvenost predaka koji su u njemu živeli, može samo da se nasluti, poručeno je na otvaranju ove manifestacije, čiji su organizatori "Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije" i parohija Novobrdska.

"Neka ovaj dan traje u našim sećanjima u našim mislima, neka mudrom politikom ovde opstajemo, ostvarujemo sve svoje ekonomske, duhovne, kulturne i druge potrebe kojima su nas naši preci učili", rekao je Ratko Popović ispred Kulturno-prosvetne zajednice Kosova.

Arhimandit Ilarion je u svojoj besedi poručio da se crkva  gradi kada se ljudi sabiraju na jednom mestu, iskoristivši priliku da čestita i praznik Opštine Novo Brdo.

"Nije slučajno da se ovaj događaj, ova manifestacija vezuje  za jedan događaj koji je zapravo stradanje Novog Brda, kojim se završava život i slava srednjovekovna jednog velikog i duhovnog , ekonomskog i kulturnog, a i crkvenog centra, stožera srpske srednjovekovne države koji je bio vrlo značajan i za duhovnost, jer je u njemu bilo sedište novobrdskog mitropolita”, poručio je arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac.

Viteško Udruženje ‘’Red zmaja’’ iz Gračanice je mnogima  omogućilo  da se na trenutak vrate u daleku prošlost.

"Došli smo da deci predstavimo srednjovekovno bacanje sekire,gađanje kopljem i gađanja luka iz strele.Pokazali smo i deo viteške opreme, tu je šlem,verižna košulja, kao i odore koje su se nosile u tom periodu", rekao je Dejan Popović iz Udruženja “Red zmaja Gračanica”.

U srednjovekovnim viteškim disciplinama oprobali su se i učenici OŠ ‘’Sveti Sava’’ iz Jasenovika sa svojim nastavnicima.

"Radost je velika ovog dana među njima, oni su radoznali, sve im se dopada, sve bi da isprobaju, oduševljeni su srednjevekovnim oružijem i tim viteškim manirima,vole sve to,inače vole da čitaju o tome",  rekla je  Valentina Ristić profesor srpskog jezika.

"Bacao sam koplje, gađao sam strelom. Bilo je stvarno predivno.Najviše mi se svidelo gađanje sekirom",Mihajlo Mitić.

"Sve je bilo lepo,gađanje sekirom, kopljem i strelom u metu", kaže Ognjen Marković.

"Dopali su mi se luk i strela,odavno nismo imali tako nešto u našem kraju", rekla je Tijana Petrović.

Pored srednjovekovnog karavana, organizovan je i kulturno- umetnički program, koji su svojim nastupom upotpunili pesnici, pojac iz novobrdskog kraja i članovi Ansambla "Venac".

Ovogodišnja manifestacija ‘’Novo Brdo – Zlatni grad’’ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, uz podršku Opštine Gračanica i Centra kulture Šilovo.