09:15

02.10.2019

09:15

02.10.2019

Mirjana Radovanović, RTK1

Mladi svih zajednica Kosova su bili deo trodnevne obuke “Vršnjačko pozorišno obrazovanje”, održane u Prizrenu, pod mentorstvom trenera Zane Hodže i Branislava Stankovića.

Obuka je bila fokusirana na pozorišno znanje, vršnjačku edukaciju, pozorišne tehnike, improvizaciju, kreiranje kratkih scena, vežbi disanja, praćenja ritma, poboljšanja koncentracije, analize.

“Radionica je protekla sve kako smo i planirale. Učesnici su bili energični, entuzijasti, pozitivni i željni da nauče što više o pozorištu i glumi. Raznovrsne društvene teme, kao što su seksualno uznemiravanje, zlostavljanje, narkotici, etnička raznolikost, predrasude, nezaposlenost, rodna ravnopravnost i obrazovanje, su bile zanimljive za mlade tokom ove obuke”, kaže službenik za odnose sa javnošću, Artpolisa, Venera Ismailji. 

Kao i sve radionice do sada, organizovane od strane Artpolisa, i ova ima za cilj meduetničku saradnju, diversitet, kulturnu raznolikost i toleranciju. Prema Venerinim rečima, u pripremi je pozorična predstava, sa svim učesnicima ove obuke. 

“Sledeći korak je, da sa učesnicima ovog projekata, napravimo pozorišnu predstavu koju ćemo predstaviti kosovskoj publici”, dodaje Venera. 

Pored znanja o pozorištu i glumi, mladi su imali priliku da stvore nova prijateljstva, razmene iskustva, nauče i govore jezik jednih drugih, istovremeno aktivno se angažujući, pokazujući svoj talent i kreativnost tokom ovih tri dana obuke. 

“Bilo je predivno. Očekivanja su sva ispunjena. Naučila sam nove stvari što se tiče glume. Najviše ću pamtiti predivno druženje”, rekla je učesnica iz Mitrovice, Marija Vukićević.

„Ova obuka je bila ohrabrujuća da kasnije nastavim da sa bavim glumom kao profesijom. Ove praktične igre i teorija koju smo naučili od trenera bile su motivišući. Osećala sam se slobodno“, rekla je druga učesnica, Aurora Morina iz Hasa.

Projekat, “Vršnjačko pozorišno obrazovanje” je organizovano od strane Centra za Umetnost i Zajedništvo – Artpolis, uz podršku Koalicije za Pomirenje na Kosovu (KPK), i Evropske Unije na Kosovu.