16:49

10.10.2019

16:49

10.10.2019

Aleksandra Nićić, RTK2

U okviru Dečje nedelje, amatersko pozorište "Janićije Popović" izvelo je u Domu kulture u Gračanici lutkarsku predstavu "Guliver u zemlji lutaka", mališanima Predškolske ustanove "Đurđevak".

"Dete ima pravo da živi srećno i zdravo", moto je ovogodišnje Dečije nedelje. Lutkarska predstava "Guliver u zemlji lutaka" rađena je po motivima istoimenog teksta čeških autora Jozefa Pera i Lea Spačila u rešiji Boška Boškova. Radnja lutkarske predstave odvija se u Lutkovu, malom gradu u kome žive lutke. Lutkovo ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim lutkom, koji se stalno svađa sa ostalim lutkama i pravi probleme.

"Ovo je lutkarska predstava koju smo radili sa dečjim pozorištem iz Subotice, sa našim rediteljem koji se zove Boško Boškov. Predstava pokazuje da dobro uvek pobeđuje i da se u životu moramo truditi da ukoliko ne možemo da pomognemo nekome, da nikako ne odmažemo", rekla je Tamara Ristović.

"U ovoj predstavi se govori o tome kako jedan čovek koji je u publici pomaže dobrim lutkama da prežive sve ono što im priređuje njihov nevaljali drugar. Predstava šalje veliku poruku, da nikada ne treba raditi nešto nažao, ukoliko nekom ne možete da pomognete, već da se trudite da više pomažete ljudima i tako postajete bolji čovek", rekao je Miloš Đekić.

Nakon predstave mališani nisu krili oduševljenje.

"Mnogo mi se svidela predstava, bilo mi je baš dobro”.

"Meni su se svidele šale i one dobre lutkice".

Cilj Dečje nedelje je da skrene pažnju javnosti na prava deteta.

"Obišli smo razne organizacije, imali smo igre bez granica, gde su se i roditelji uključili, a imamo i radionice sa decom. Deca  moraju da da znaju šta mogu, a šta ne, ali pravo imaju na ljubav, na školovanje, na igru kao i  na srećno detinjstvo", poručila je vaspitač Milanka Mitić.

Dečija nedelja se tradicionalno odr­žava u prvoj nedelji oktobra.

"Ono što ja mogu da poručim mališanima je da se druže, da rade ono što ih čini srećnim i zadovoljnim, da dođu i probaju pozorišnu umetnost. Dom kulture je zajedno sa Prištinskim pozorištem je pokrenuo jednu školicu glume, pa neka mališani dođu i oprobaju se u ovoj vrsti umetnosti, da se uče timskom duhu i razvijaju svoje talente", poručio je Aleksandar Gudžić iz Doma kulture u Gračanici.

Osim predškolskih ustanova Dečija nedelja se obeležava i u svim osnovnim školama na centralnom Kosovu.

Ove godine, Dečija nedelja obeležava značajan jubilej, 30 godina Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima deteta.