22:15

11.10.2019

22:15

11.10.2019

Milan Milićević, RTK2

Književno veče posvećeno delima književnika, romanopisca i esejiste Slobodana Vladušića “Veliki juriš” i “Književnost i komentari” održano je večeras u Domu kulture u Gračanica.

"Veliki juriš" je istorijski roman, koji čitaoce vraća u rano proleće i vodi do Krfa i Solunskog fronta. Ovaj roman predstavlja nešto novo u proznom stvaralaštvu književnika iz Subotice.

"Roman je istorijski triler koji ima elemente ljubavnog romana i mislim da će biti interesantan čitaocima koji se odluče da ga pročitaju. Izašao je prošle godine, krajem septembra. Do sada su se već pojavila četiri izdanja, tako da sam ja veoma zadovoljan recepcijom čitalačke publike“ istakao je pisac ovog romana, Slobodan Vladušić.

Knjiga teorijske proze „Književnost i komentari“ je svojevrsna analiza kulturne i ideološke situacije nastale posle sloma evropskog komunizma. O ovom delu svoja zapažanja izneli su književni kritičar, Marko Tošović i književnik Živojin Rakočević.

"Iz njegove knjige „Književnost i komentari“ vidimo da je istovremeno moguće biti tradicionalan i moderan. Tradicionalan u onom smislu, čuvati ono najvrednije ali to što je najvrednije našoj prošlosti, ispričati jezikom modernosti, jezikom bliskom savremenom čoveku", naglasio je književni kritičar Marko Tošović.

"Na početku da kažem da je knjiga „Književnost i komentari“ ili kako stoji u podnaslovu Uputsvo za oružanu upotrebu, izuzetna sinteza kulturološkog, duhovnog i društvenog konteksta viđena kroz prelomne tačke ideoloških i čini mi se, tehnoloških revolucija", rekao je književnik, Živojin Rakočević.

Prof. dr Slobodan Vladušić je srpski pisac i esejista, rođen 1973. godine u Subotici. Zaposlen je kao vanredni profesor na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a takođe je bio stalni književni kritičar u listovima Politika i Večernje novosti.