16:01

13.10.2019

16:01

13.10.2019

Maja Denić, RTK2

Sve je manje pojaca koji čuvaju autentičnu, tradicionalnu staru srpsku pesmu, pa nam se čini da su one pomalo zaboravljene. Mogu se čuti jedino na manifestacijama koje neguju tradicionalnu pesmu u izvođenju kulturno-umetničkih društava i pojedinih pojaca koji po svaku cenu žele da ih otrgnu od zaborava. Naša ekipa uputila se u Novo Brdo i upoznala jednog od retkih pojaca starosrpskih pesama.

Da se starosrpske pesme ne otrgnu od zaborava i nastave da svedoče o njihovoj vanvremenskoj lepoti godinama se stara Dragan Filić, pojac iz Novog Brda, koji iako nikada nije školovao svoj glas, postao je čuven po pevanju starosrpskih pesama.

’’Pevam od malena, najverovatnije da je pevanje nasledno, otac je dobro pevao, majka i baba. Mnoge pesma naučio sam od babe, išao sam po seoskim slavama i svadbama, slušao sam kako stari ljudi pevaju stare pesme.To je meni bilo interesantvo i počeo sam da pevam, od 2005.počeo sam da ih pevam na različitim manifestacijama. Nisam išao u nikakvu školu kako bi usavršavao pevanje, to čisto prirodni talenat’’,  rekao je Dragan Filić, pojac.

“Mori kriva reko“, „Anđelin devojče“, “Što se sija nane“, “Zaljubih se majko“ samo su neke od pesama koje Dragan pokušava da oživi. Kaže da je jedini pojac u novobrdskom kraju koji neguje ove pesme, sa jednim ciljem, da i budući naraštaji krenu njegovim stopama.

’’Za mene je preveliko zadovoljstvo što može da se čuje moj glas i moja pesma. Nadam se da će ovo imati uticaja na mlade, kako bi nastavili da pevaju ove pesme koje sam ja oživeo. U ovom kraju je malo onih koji su zainteresovani za ove pesme, to su učenici koji idu u muzičku školu ’’Stevan Mokranjac’’ u Stanišoru’’,  ističe Filić.

Njegov glas mogao se čuti i van Kosova, a ono na šta je najviše ponosan su pesme koje je sam napisao, a potom i otpevao. Jedna od njh je i pesma o njegovom rodnom kraju.

’’Najviše me inspiriše moj rodni kraj, radim na tome da napišem pesmu o mom malom zaseoku. Koristim knjigu pisca iz Kamenice, Pevaj kriva reko, tu ima dosta straih pesama koje znam, a ima onih i koje ne znam,  pa ih onda otpevam.Meni jedan dan ne može da prođe  bez pesme, dok čuvam krave ili sam na poslu, zapevam obavezno’’ ,  kaže Dragan.

Da njegov rad nije uzaludan, a talenat neosporan dokazuje i zlatna značka koju je dobio od Kulturno-prosvetne zajednice Kosova za pevanje i očuvanje starosrpskih pesama. A njegov glas složili su se mnogi retko koga ostavi ravnodušnim.